Findus invigde fryshus och packningsfabrik

PUBLICERAD: 21 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Flygbild över Findus imponerande anläggning i skånska Bjuv. Det nya fryshuset syns i mitten (den stora|vita byggnaden).|Landsbygdminister Sven-Erik Bucht förrättade invigningen.

I skånska Bjuv har livsmedelsföretaget Findus har invigt norra Europas största och mest energieffektiva fryslager samt en toppmodern fabrik för blandning och packning av grönsaker och färdigmat. Frysanläggningen, som initierades av Findus i augusti 2013, innebär en investering på 750 miljoner kronor, vilket är en av de största livsmedelssatsningarna, som skett i Sverige.

Den nya anläggningen kommer att möjliggöra ökad konkurrenskraft för svensk livsmedelsindustri samt minskad klimatpåverkan. Fryslagret, som också är en viktig pusselbit i Findus vision ”Food Valley of Bjuv”, är resultatet av ett samarbete med Peab och holländska Kloosterboer.

Landsbygdminister Sven-Erik Bucht, som förrättade invigningen, poängterade i sitt tal att aktörernas gemensamma satsning i Bjuv symboliserar framtidstro för svensk livsmedelsindustri. Han kallade Skåne för ”Sveriges matskafferi” och poängterade att han skulle följa utvecklingen av ”Food Valley of Bjuv” noggrant. 

Samtidigt med det nya fryslagret invigdes Findus toppmoderna fabrik för blandning och packning av grönsaker och färdigmat i Bjuv. Den nya fabriken integreras med Findus befintliga produktionsanläggning och utökar produktionsmöjligheterna samt förbättrar produktkvaliteten. 

”Anläggningen, som är en stor investering i effektivitet, innebär också stora miljövinster. Den kommer att vara den plattform, som driver vår vision att utveckla svensk livsmedelsindustri. Findus får möjlighet att ytterligare stärka sin konkurrenskraft gentemot de stora europeiska livsmedelsbolagen, som successivt ökat sin närvaro i Sverige”, säger Henrik Hjalmarsson, VD Findus Sverige AB. 

Det helautomatiserade fryslagret, som förbrukar 40 procent mindre energi än ett vanligt fryslager, kommer att drivas av det holländska logistikföretaget Kloosterboer. Dessutom innebär samlokaliseringen av fryslager och Findus fabrik att antalet lastbilstransporter kan minskas. Även andra livsmedelsaktörer än Findus kommer att utnyttja lagret i Bjuv. Samordningen innebär att det finns möjlighet att effektivisera distributionen och därmed även minska antalet transporter till och från Bjuv.
Fryslagret, som är norra Europas största, är 38 meter högt och rymmer ca 440.000 kubikmeter. Klosterboer räknar med att 550.000 pallar årligen kommer att lastas in och ut från lagret. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex