Finat-larm: Finsk strejk ger hotande brist på etikettpapper

PUBLICERAD: 2 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Strejker vid finska UPM:s pappersbruk har ställt leveransproblemen och materialtillgången inom etikettmaterial på sin spets. (Bilden är ett montage)|Finats VD Jules Lejeune säger att läget är allvarligt för den samlade europeiska etikettindustrin. (Bild Finat)

Negativa effekter av Corona-pandemin och akuta leveransproblem på grund av strejker vid finska pappersbruk bäddar för stora problem för den europeiska etikettindustrin. Det säger etikettorganisationen Finat i en färsk larmrapport.

Viruspandemin har redan tidigare orsakat ett ansträngt läge inom den samlade etikettindustrin i Europa med leveransproblem och sinande lager. Men nu säger Finat att de strejker, som sedan en månad pågår vid skogs- och papperskoncernen UPM:s bruk i Finland, allvarligt förvärrat läget och att akut brist på etikettmaterial till förpackningar sannolikt kommer att få negativa effekter för ett brett spektrum av konsumentsektorer som livsmedel och drycker, hälsa och personlig vård, medicinska och farmaceutiska produkter, kemikalier, elektronik, fordonsindustri, m. fl., m. fl.

I dagsläget pågår strejk vid UPM:s sju pappersbruk i Finland. Strejken, som inleddes den 1 januari, har utlyst av finska Pappersarbetarförbundet, m fl, och berör sammanlagt cirka 3.000 UPM-arbetare och -tjänstemän. Strejken, som först skulle pågå till 22 januari, är nu förlängd till 5 februari och kommer möjligen att förlängas ytterligare.

Finats VD Jules Lejeune säger att läget är allvarligt för den samlade europeiska etikettindustrin. (Bild Finat)

UPM – där globala och ledande etikettmaterialproducenten UPM Raflatac ingår – är ett av världens största skogs- och pappersbolag och en ledande leverantör av bland annat etikettpapper. Att utleveranser av etikettpapper från de finska UPM-bruken nu stoppats på grund av strejkerna innebär att situationen blivit akut svår för många europeiska etikettaktörer.

”Att en incident som en facklig strejk får sådana vittgående konsekvenser visar på sårbarheten hos en hel industrisektor, som redan tidigare på grund av negativa pandemieffekter verkar på gränsen för sin kapacitet. Som läget är nu är det troligt att vi kommer att ha materialbrister under resten av året, med långtgående konsekvenser för den allmänna ekonomin”, säger Finats verkställande direktör Jules Lejeune.

Finat skriver att man under de senaste veckorna fått rapporter från hela Europa om att ledtiderna för pappersbaserade etikettmaterial – vilket utgör cirka 70 procent av den totala efterfrågan på europeiska etiketter – har ökat upp till tre månader eller mer. Vissa etikettryckerier och leverantörer har till och med tvingats prioritera fördelningen av leveranser bland kunderna eftersom lagren av råvaror är nära att ta slut.

”De senaste dagarna har jag fått information från medlemmar från hela Europa som säger att alla är mycket oroliga över leveranskedjans beroende av bara några få nyckelleverantörer. Vi uppmanar alla berörda parter att göra allt för att säkerställa ett hållbart utbud av etikett- och baspapper både på kort och lång sikt”, avslutar Jules Lejeune.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a