FibreForm-produkter skapas med specialutvecklad maskin

PUBLICERAD: 30 april 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Med den nya maskinen från Syntegon kan BillerudKorsnäs FibreForm-papper formas till kundanpassade förpackningar, s.k. Shaped Paper Pods. (Bild BillerudKorsnäs)

Svenska BillerudKorsnäs och tyska Syntegon Technology (tidigare Bosch Packaging Technology) har samarbetat kring ett maskinsystem för produktion av kundanpassade förpackningar av BillerudKorsnäs formbara FibreForm®-papper, så kallade Shaped Paper Pods.

Den nya lösningen innebär att Syntegon står för maskinlösningen och att BillerudKorsnäs tillgodoser varje kunds unika behov av FibreForm®-material.

”Tillsammans med varumärkesägare utvecklar vi en hållbar och helt kundanpassad förpackningslösning avseende design, funktionalitet och barriäregenskaper”, skriver BillerudKorsnäs i ett pressmeddelande.

I samarbetet har Syntegon Technology utvecklat en ny TPU-pappersform-, fyll- och förseglingsmaskin som med hjälp av tryckluft och pressverktyg formar och präglar FibreForm®-papper och förvandlar det till värmeförseglade Shaped Paper Pods. Förpackningarna kan få en fyllningsvolym från några få milliliter upp till 100 milliliter och förses med barriär efter kundens behov och önskemål. Maskinen har en kapacitet på upp till 15.000 Shaped Paper Pods i timmen.

”Vi har lyckats med en perfekt match mellan teknologi och material, vilket skapar en unik upplevelse”, säger Matthias Klauser, hållbarhetsexpert på Syntegon Technology i Tyskland.

Shaped Paper Pods kan skräddarsys efter kundens behov in i minsta detalj. Den nya hållbara lösningen är enligt BillerudKorsnäs idealisk för produktprover, insatser, påfyllningar, portionsförpackningar och engångsförpackningar, något som varumärkesägare med höga miljöambitioner efterfrågat länge. Shaped Paper Pods är lämpliga för enskilda portionsförpackningar och för produkter som vanligtvis förpackas i blisterförpackningar och de kan fyllas med flera olika typer av produkter, bland annat kosmetika och torra eller tjockflytande livsmedel.

”Från och med nu kan FibreForm-pappret formas precis som kunden vill ha det. FibreForm är ett naturligt alternativ där plast tidigare har varit normen. Dessutom tillåter det upp till tio gånger djupare prägling än vanligt papper, vilket resulterar i 3D-effekter som gör intryck ”, förklarar Simon Johansson, projektledare på BillerudKorsnäs.

Mellan 7 och 13 maj arrangerar Syntegon Technology  en virtuell show, där man kan få veta mer om det nya Shaped Paper Pod-systemet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x