Fem svenska förpackningar erhöll WorldStar-utmärkelse

PUBLICERAD: 6 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

AR Packagings förpackningslösning till tuggummit Mentos Pure Fresh Gum belönades med en WorldStar 2022. (Bild AR Packaging)|Prisceremonin för WorldStar 2022 ägde rum i Milano i samband med mässan IPACK IMA 2022. (Bild WPO)

Fem förpackningslösningar, producerade i Sverige, har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen WorldStar av organisationen WPO (World Packaging Organisation).

Prisceremonin för WorldStar 2022 ägde rum i Milano i samband med mässan IPACK IMA 2022. (Bild WPO)

Den högtidliga WorldStar-ceremonin ägde rum i Milano den 4 maj i samband med förpackningsmässan IPACK IMA 2022. Det var första gången sedan 2019 som vinnarna i WorldStar-tävlingen kunde hyllas i en fysisk prisceremoni – på grund av Corona-pandemin genomfördes ceremonierna år 2020 och år 2021 som digitala event.

Av de fem svenska vinnarna var två förpackningar producerade av Smurfit Kappa Sverige och två av AR Packaging AB. De båda utmärkelserna till AR Packaging gick dessutom till samma förpackningsinnovation – det kartongbaserade konceptet Boardio® – men till förpackningar i två olika kategorier.

Här är de svenska vinnarna:

Förpackning: Boardio® – kartongbehållare för konfekt
Tillverkare: AR Packaging AB/Graphic Packaging International i samarbete med Perfetti Van Melle
Kategori: Livsmedel

Boardio® är en kartongbaserad lösning som ersätter metallburkar, plastflaskor, etc. Den prisbelönta förpackningen är tillverkad för tuggummimärket Mentos Pure Fresh Gum.

Förpackning: Boardio® – kartongbehållare för kaffe
Tillverkare: AR Packaging AB/Graphic Packaging International i samarbete med Club Coffee
Kategori: Drycker

Boardio®-förpackningen från AR Packaging kan även användas för gastät packning av kaffe och ersätter då andra kaffeförpackningar som metallburkar, plastbehållare, glasburkar och ståpåsar i plast.

Förpackning: Marabou Premium Display – enkel att montera
Tillverkare: Smurfit Kappa Sweden
Kategori: POS (Point of Sale)

En wellpappbaserad display för butiksexponering av Marabou Premium chokladkakor. Designad så att den är enkel att montera och bygga upp. Displayen får en höjd som ökar synligheten i butik.

Förpackning: Multilume Re:Think – en ljus idé
Tillverkare: Smurfit Kappa Sweden
Kategori: Elektronik

En förpackningslösning för belysningstillverkaren Fagerhult där produkten är förpackningen! Läs HÄR vad vi tidigare skrivit om den innovativa förpackningslösningen.

Förpackning: Liplid – en ny dryckesupplevelse
Tillverkare: Unicup Scandinavia AB
Kategori: Förpackningsmaterial och komponenter

Liplid är ett torrfiberformat lock till bägare med varma eller kalla drycker. Packnews har tidigare skrivit om Liplids WorldStar-utmärkelse – läs HÄR!

Vid prisceremonin i Milano fanns 300 personer från 37 länder på plats för att fira vinnarna av WorldStar Award 2022. Sammanlagt belönades 240 förpackningslösningar med WorldStar och gemensamt för alla var att de tidigare belönats med priser och utmärkelser i förpackningstävlingar organiserade av nationella eller regionala förpackningsorganisationer.

Under ceremonin tillkännagavs också vinnarna av specialkategorierna Marketing, Sustainability, Packaging that Saves Food och President’s Award och dessutom delade man ut specialpriset Lifetime Achievement Award in Packaging som uppmärksammar personer som under en längre period har gjort en betydande nationella eller internationella insatser inom förpackningsbranschen.
2002 års Lifetime Achievement gick till Rachel Bayswater från Storbritannien och Graeme Lang från Australien.

N.B.: Packnews återkommer med fler rapporter om årets WorldStar-vinnare.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x