Felix dressingflaskor är nu tillverkade av biobaserad PP

PUBLICERAD: 2 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Under sitt varumärke Felix har Orkla lanserat nya dressingflaskor, tillverkade i bioplast, som består av restprodukter från skogs- och jordbruk. (Bild Orkla)|Elna Hallgard, Orkla Foods Sverige. (Bild Orkla)

Orkla-ägda livsmedelsproducenten och varumärket Felix har lanserat nya plastflaskor för sina dressingar. Flaskorna är nu tillverkade i bioplast, som består av restprodukter från skogs- och jordbruk.

”Vi på Orkla är engagerade i att vara en del av omställningen till en hållbar plastanvändning. Ska Sverige klara det övergripande klimatmålet om nettonollutsläpp till år 2045 måste även plasten bli en del av den cirkulära ekonomin”, säger Elna Hallgard, utvecklingschef förpackningar på Orkla Foods Sverige.

Elna Hallgard, Orkla Foods Sverige. (Bild Orkla)

De nya plastflaskorna för Felix dressingar är tillverkade av biobaserad polypropen (PP). Detta möjliggörs genom en så kallad massbalanslösning, som innebär att förpackningsleverantören i sin generella produktion ersätter fossil olja med vegetabilisk olja i motsvarande mängd som används för att tillverka Orklas dressingflaskor.

Orkla skriver i ett pressmeddelande att man strävar efter att vara en föregångare och arbetar för att minimera klimatavtrycket från sina förpackningar. Bolaget har som mål att senast år 2025 ska alla förpackningar kunna materialåtervinnas och hälften av alla plastförpackningar vara gjorda av förnyelsebart eller återvunnet material.

Felix nya dressingförpackningar byts ut löpande och de första exemplaren började levereras till butik i juni.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front