Farväl till engångsbägare i Burger Kings restauranger

PUBLICERAD: 3 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

I sina svenska restauranger ersätter Burger King nu engångsmuggarna med återanvändbara dryckesbägare. (Bild Burger King)|Maria Finnerman är innovationschef för Burger King i Skandinavien. (Bild fr LinkedIn)

Hos fastfood-aktören Burger King är det nu slut med engångsbägare för dryck. I hamburgerkedjans svenska restauranger kommer drycker i fortsättningen istället att serveras i återanvändbara flergångsmuggar.

Burger King skriver i ett pressmeddelande att under år 2021 serverade man drygt 10 miljoner engångsmuggar med kylda drycker i sina svenska restauranger, exkluderat drive-thru. Genom att övergå till flergångsmuggar förväntar sig kedjan att minska på sitt koldioxidavtryck med 90 procent i jämförelse.

CO2-minskningen på 90 procent grundar sig på en undersökning av Tricorona climate partner ab, som under 2019 på uppdrag av Burger King jämförde koldioxidavtrycket i att gå från engångsmuggar till flergångsmuggar i Burger Kings svenska restauranger. I studien framkom det att flergångsmuggar reducerar CO2-avtrycket med 90 procent per livscykel jämfört med engångs pappersmuggar, där livscykeln omfattade råmaterial, produktion, transport, användande och slutförbrukning.

Maria Finnerman är innovationschef för Burger King i Skandinavien. (Bild fr LinkedIn)

”Det här är ett litet och naturligt steg i rätt riktning. Det är de små framstegen som bidrar och kontinuerligt gör skillnad. Därför är utfasningen av våra engångsmuggar i restaurangerna en del av en större insats, där vi tittar på alla våra förpackningar och nya vägar för att minska vår klimatpåverkan”, säger Maria Finnerman, innovationschef för Burger King i Skandinavien.

Burger King skriver att man är en av de första fastfood-kedjorna att införa återanvändbara förpackningsalternativ i sina restauranger i Sverige. De nya flergångsmuggarna började tas i bruk i 60 av Burger Kings svenska restauranger i slutet av juni i år och enligt plan ska muggarna finnas i kedjans samtliga restauranger senast år 2024. Beslutet går i linje med EU:s engångsplastdirektiv för minskad förbrukning av engångsmuggar samt Sveriges lagkrav om flergångsmaterial, som träder i kraft i januari 2024. Därefter ska serveringar kunna erbjuda dryck och mat i återanvändbara dryckesbägare och matlådor.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}