Färre engångsförpackningar med to-go-lösning med RFID

PUBLICERAD: 31 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Tyska 1Less har utvecklat ett koncept med RFID-försedda to-go-produkter och insamlingsbehållare som kan eliminera engångsprodukter av plast vid event som konserter, festivaler, konferenser, sportevenemang etc. (Bild 1Less. Bilden är ett montage)||1Less-systemet kan användas varhelst folk och publik samlas och minska användningen av engångsförpackningar. (Bild 1Less)|Gerald Lamusse är en av medgrundarna till 1Less. (Bild 1Less)

Det Berlin-baserade tyska start-up-företaget 1Less har utvecklat ett innovativt förpackningssystem, som med hjälp av trådlös RFID-teknik ska minska mängden engångsprodukter vid konferenser, konserter, sportevenemang, festivaler, etc.

Företaget uppger att med deras kompletta system av förpackningar och insamlingsbehållare kan högarna av engångsprodukter som tallrikar, bestick, bägare, etc., som uppstår vid olika publikdragande event, snart vara ett minne blott.

RFID-försedd insamlingsbehållare. (Bild 1Less)

1Less har utvecklat to-go-lösningar för mat och dryck i form av skålar, dryckesbägare och bestick, där varje produkt är försedd med en robust och långlivad RFID-tagg, som kan kommunicera med en digital IoT-plattform (Internet of Things). I konceptet ingår även speciella RFID-försedda insamlingsbehållare, där de använda to-go-produkterna ska slängas efter användandet.

Alla to-go-produkterna i konceptet kan efter insamling rengöras och återanvändas ända upp till 800 – 1.000 gånger (!) – och när de är utslitna kan RFID-taggen avlägsnas och produkterna materialåtervinnas.

RFID-funktionen innebär att varje to-go-enhet får sitt eget unika ID och kan spåras genom hela insamlings-, rengörings- och återanvändningsprocessen.. Enligt 1Less blir också varje objekt i systemet en databärare och sändare, som kan kommunicera värdefulla miljö-, social- och styrningsdata till intressenter och medaktörer.

De smarta insamlingsbehållarna kan placeras runt om på strategiska plaster vid varje event och kan användas till såväl de RFID-försedda produkterna som till vilket annat avfall som helst. Konsumenterna behöver inte göra några speciella sorteringsbeslut vid insamlingsbehållarna, utan kärlets RFID-sensor identifierar to-go-produkterna och en inbyggd sorteringsmekanism separerar dem från övrigt avfall. RFID-tekniken interagerar också med en speciell 1Less-app, som städpersonal kan använda, och som talar om när en insamlingsbehållare är full och måste tömmas.

Gerald Lamusse är en av medgrundarna till 1Less. (Bild 1Less)

”Vårt system är det enda globalt tillgängliga smarta IoT-baserade återanvändningssystemet med återanvändbara to-go-produkter och intelligenta insamlings- och sorteringskärl”, säger Gerald Lamusse, som är en av 1Less medgrundare.

Företaget uppger att vid användande av 1Less-systemet är besparingen av to-go-produkter av engångsplast hela 25 kilo plast för varje kilo 1Less-produkter, vilket i sin tur beräknas innebär nästan 50 gånger mindre koldioxidutsläpp.

”Eftersom inget depositions- eller pantsystem behövs blir det också mycket enklare och mer användarvänligt för konsumenterna”, säger Gerald Lamusse.

När IoT-plattformen, som utvecklats av 1Less, är aktiverad för sammanställning, analys och rapportering, utgör dess samlade mängd data en grund för nya affärs- och intäktsmodeller, vilket gör hela konceptet attraktivt för leverantörer och andra aktörer, som kan licensiera eller köpa hårdvaran.

1Less letar för närvarande efter investerare, som gör det möjligt att skala upp utvecklingen av konceptet med RFID-taggade to-go-förpackningar. Företaget, som sedan tidigare fått finansiellt stöd av EU:s EIC Accelerator Fund, bedömer att marknadspotentialen för de kommande fem åren enbart inom EU uppgår till 275 miljoner euro (ca tre miljarder kronor).

1Less-systemet kan användas varhelst folk och publik samlas och minskar behovet av engångsförpackningar. (Bild 1Less)

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx