”Fångad koldioxid” viktig som råvara vid bioplastproduktion

PUBLICERAD: 4 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Koldioxid, som fångas in och avskiljs från stora utsläppskällor kan användas som råvara vid tillverkning av bioplaster.

”Fångad koldioxid” – dvs. koldioxid som avskiljs från stora utsläppskällor som oljekrävande industrier, kraftverk, etc. – blir allt viktigare som kemisk råvara vid tillverkning av bioplaster.
Enligt en färsk rapport uppgår den samlade globala bioplastkapaciteten från ”fångad koldioxid” i dag till närmare en miljon ton.

Enligt rapporten produceras på global nivå 400 miljoner ton polymerer varje år och mängden växer med cirka 3-4 procent årligen. Plastprodukter har blivit en viktig och integrerad del av den moderna världen, men eftersom den absoluta merparten av polymerprodukterna – mer än 90 procent – tillverkas av fossil olja och andra fossila och icke-förnybara kolkällor så orsakar plasten också stora koldioxidutsläpp i slutet av sin livscykel.

Men nu pågår på många håll i världen omfattande forskning och utveckling av biobaserade polymerer, där man använder ”fångad koldioxid” som råmaterial. Ju mer sådan ”fångad koldioxid”, som kan återanvändas och hindras från att komma ut i atmosfären, desto lägre kan det totala globala koldioxidavtrycket bli.

Rapporten ”Carbon Dioxide (CO2) as Chemical Feedstock for Polymers – Technologies, Polymers, Developers and Producers” har sammanställts av tyska nova-Institute och den ger en dagsaktuell beskrivning av läget för “fångad koldioxid” och produktion av bioplaster och –polymerer.

Rapporten listar utvecklare och producenter och undersöker i detalj vilka polymerer, som kan produceras med koldioxid som råmaterial och vilka tillverkningsprocesserna är. Rapporten beskriver också hur långt infångnings- och tillverkningstekniken har nått och hur den har implementerats i olika pilot-, demonstrations- och (semi)industriella anläggningar.

Rapporten listar också vilka företag och forskningsinstitut som arbetar med tekniker för att producera polymerer och/eller polymerbyggstenar av koldioxid.

Enligt nova-Institute är potentialen och den faktiska produktionskapaciteten för CO2-baserade polymerer mycket större än vad man vanligtvis utgår från. Produktionskapaciteten för enbart koldioxidbaserade polykarbonater och polyoler för polyuretanproduktion uppgår redan idag till mer än 850.000 årston, vilka produceras av nio företag belägna i Asien, Europa och Nordamerika. Och totalt arbetar minst 40 företag och forskningsprojekt i Asien, Europa och Nordamerika med koldioxidbaserade polymerer. Alla företagen och projekten presenteras i rapporten.

Användningen av koldioxid som ett kemiskt råmaterial för tillverkning av biopolymerer har kraftigt intensifierats under de senaste åren. Fortfarande är det dock många tekniska utmaningar, som måste övervinnas, innan man kan uppföra storproducerande anläggningar för konvertering av koldioxid till polymerråvara.  Av rapporten framgår dock att det i dag finns flera framgångsrikt implementerade tekniker på marknaden, av vilka en del är nära kommersialiseringsfasen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar