Explosion i Kina påverkar den globala tillgången på tryckfärg

PUBLICERAD: 8 april 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Enligt Flint Group kan den dödliga explosionen i en kinesisk fabrik, som tillverkar tryckfärgspigment, påverka den globala tillgången på råvaror för tryckfärger, speciellt för UV-tryck.

Den 21 mars inträffade en förödande explosion med många dödsoffer i en kemisk fabrik i östra Kina. Explosionen skedde hos företaget Jiangsu Tianjiayi Chemical, som tillverkar färgpigment till olika typer av tryckfärger. Nu skriver Flint Group att en av många följdverkningar av katastrofen kan bli en global brist på vissa tryckfärger, bland annat färger till UV-tryck.

Flint Group skriver att den katastrofala explosionen och stängningarna av fabriker i Kina nu har börjat orsaka leveransproblem för företag som levererar tryckfärgsmaterial, bland annat röda och gula pigment. Flint menar dock att deras kunder inte kommer att drabbas, eftersom man tillsammans med sina leverantörer har byggt upp ett system som ska minimera försörjningsproblem vid oförutsedda krissituationer.

”Vi kommer att kunna förse våra kunder med tryckfärger, men råvarorna kommer att stiga i pris på grund av den obalans i tillgången som denna händelse orsakat”, säger Flint Groups upphandlingschef Michael Podd.

Explosionen i fabriken var våldsam och antalet dödsoffer uppskattades till nästan 80. Hundratals skadades och tusentals arbetare och tjänstemän fick evakueras från den industripark, där fabriken låg. De kinesiska myndigheterna har tvingat alla fabriker i industriparken att stänga ner och även närliggande industriparker har stängt i väntan på polisens och myndigheterna utredningar och säkerhetsinspektioner.

Enligt Flint Group Packagings inköpschef Arno de Groot rör det sig om tusentals fabriker och tillverkningsenheter, som nu tvingats stoppa sin verksamhet.

”Regeringsledda utredningar och säkerhetsinspektioner kommer att påverka den totala kemiska industrin i Kina och kommer inte att vara begränsade till den provins, där den katastrofala olyckan hände”, säger Arno de Groot i ett pressmeddelande.

När verksamheten vid fabrikerna i de stängda industriparkerna kan återupptas är inte känt. Det är inte heller klarlagt vad som orsakade den våldsamma explosionen i Jiangsu Tianjiayi Chemical-fabriken, men pressuppgifter gör gällande att säkerheten vid fabriken varit bristfällig och att fabriken tidigare varit föremål för utredningar på grund av bristande säkerhet.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex