Examensarbete om materialets skiftande identitet prisbelönas

PUBLICERAD: 18 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Hanna Skoglund|t

Bo Rydins Stiftelse tilldelar priset Bästa examensarbete 2015 till Anna Nilsson och Hanna Skoglund. I centrum står två champagneflaskor i material som kommunicerar antingen lyx eller lekfullhet. Arbetet genomfördes som en del i Innventias exjobbsskola TechMark Arena 2015.

Innventia har utvecklat ett biobaserat textilliknande PLA-papper med potential att användas i ett brett spektrum av tillämpningar. Annas och Hannas projekt ”Material Identity Crisis” som huvudsakligen handletts av Siv Lindberg och Hjalmar Granberg, kretsade kring materialets tekniska och upplevda egenskaper och möjligheter för en förpackningslösning.

Baserat på olika omvandlingstekniker skapade studenterna en böjd kartong som bas för två demonstratorkoncept med diametralt olika uttryck. Demonstratorerna i form av skal till champagneflaskor visade hur materialet antingen kan kommunicera ”lekfullhet” eller ”lyx”.

”Det är jättekul att vi har tilldelats detta pris och att demonstratorerna har uppmärksammats. Examensarbetet på Innventia var ett bra avslut på vår utbildning, där vi fick chans att applicera våra kunskaper inom produktutveckling på för oss nya områden som papperstillverkning och materialidentitet. Det var speciellt kul att få arbeta med flera olika arbetsområden parallellt och att knyta ihop allt i en gemensam slutprodukt. Det var spännande att se hur Innventia arbetar med produktutveckling, där demonstratorer blir ett viktigt verktyg för att visualisera forskningen”, säger Anna och Hanna.

Det material, som Anna Nilsson och Hanna Skoglund använt i sitt examensarbete, ingår i en materialfamilj, som utnämnts till en av de mest innovativa produkterna inom pappers- och massaindustrin.av CEPI, Confederation of European Paper Industries.

Innventias exjobbsskola TechMark Arena står för ett helt nytt sätt att leda exjobb.

”Med ett gemensamt tema och ett gemensamt team av handledare genomfördes sex examensarbeten under 2015 med syfte att överbrygga gapet mellan forskning och marknad. Vi är stolta över samtliga examensarbeten och mycket glada för priset som Anna och Hanna belönats med”, säger Marie-Claude Béland som varit en av TechMark Arenas handledare på Innventia.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup