EU-parlamentet godkände direktivet om plastförbud

PUBLICERAD: 1 april 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Engångsprodukter i plast som serviser, bestick, bägar,. sugrör, m fl kommer att förbjudas enligt EU-direktivet SUP (Single Use Plastic), som nu godkänts av EU-parlamentet. (Bild Dreamstime/ Rui Dias Aidos)

Vid en omröstning den 27 mars godkände Europaparlamentet det direktiv om förbud mot vissa typer av plastprodukter, som utarbetats av EU-kommissionen och medlemsländerna.
Texten i det så kallade SUP-direktivet (Single Use Plastic) godkändes utan ändringar och med en stor majoritet – 560 parlamentsledamöter röstade för förslaget, 35 var emot och 28 ledamöter lade ner sina röster.

Efter Europaparlamentets godkännandet SUP-direktivet kommer Europarådet nu att anta texten i direktivet utan diskussion vid ett kommande möte och som planerat och rekommenderat av EU-kommissionen, kommer direktivtexten sedan att publiceras i EU:s officiella tidning i april / maj 2019, precis i tid före valet till Europaparlamentet.

Direktivet innebär att vissa plastprodukter – främst engångsartiklar – kommer att förbjudas inom EU från år 2021. Exempel på sådana plastprodukter är engångsserviser och engångsbestick, sugrör, bomullspinnar och ballongpinnar, men även produkter inom snabbmatsförpackningar och cellplast.

Före omröstningen i parlamentet genomfördes en diskussion, där ledamöterna framförde sina synpunkter och positioner. Majoriteten lovordade kommissionens initiativ som syftar till att minska miljöpåverkan från såväl mikro- och nanoplastpartiklar som hormonstörande additiv i plastförpackningar, etc.

Vissa parlamentsledamöter framförde kritik mot att lagstiftningsprocessen går för fort, att förbud mot vissa plastprodukter kommer att orsaka förslust av arbetstillfällen och att man inte tar hänsyn till vilken miljöpåverkan som kan uppstå når utvalda plastprodukter ska ersättas med produkter tillverkade i alternativa material.

Kraftigast var protesterna från organisationen EuPC (European Plastics Converters) som, samtidigt som man erkänner behovet av en ren miljö och rena hav, anser att lagstiftningsprocessen gått för fort och att utformningen av direktivet är bristfällig.

”Vi beklagar att man antar en sådan här lagstiftningsakt och diskriminerar ett material, som spelar en avgörande roll för att lösa globala utmaningar under de kommande årtiondena. Denna omröstning kommer att få en direkt negativ miljöpåverkan och orsaka tusentals arbetsförluster över hela Europa. Det dikterar också hur länder och människor ska leva och ändra sina konsumtionsvanor utan att fokusera på det som är viktigt i sammanhanget, nämligen utbildning och förändrade vanor kring avfall och återvinning. Nedskräpningen av miljön kommer att fortsätta – bara med andra produkter och material! Tyvärr har inga riktiga konsekvens- eller livscykelanalyser hunnit göras inom den extremt korta tidsram, som EU-politikerna satt upp i sin strid för en så kallat ´god sak´”, sade EuPC:s VD Alexandre Dangis i ett skarpt uttalande.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x