EU-kommissionen granskar Walki och Mondis affärsavtal

PUBLICERAD: 7 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

”Försäljningen är ett steg helt i linje med vår strategi”

Det var just innan sommaren, som finska Walki meddelade att man träffat avtal med sydafrikanska Mondi Group med innebörden att Mondi köper Walkis anläggningar i Jakobstad (Pietarsaari) i Finland och i polska Wroclaw för 60 miljoner euro kontant cirka 553 miljoner kronor). De båda fabrikerna svarar enligt Walki för merparten av Walkis tillverkning av förpackningsmaterial till pappers- och wellpappindustrin.
Men enligt bland annat Nyhetsbyrån Direkt och Nordisk Papperstidning har EU-kommissionen nu beslutat att göra en fördjupad granskning av affären, då man är orolig för att affären kan göra att valmöjligheterna  för kunderna minskar och priserna ökar.

”Den här transaktionen gör det möjligt för oss att fokusera våra resurser på den växande marknaden för energibesparande laminat och membran till byggindustrin samt för utvalda segment inom marknaden för konsumentförpackningar. Det är ett steg helt i linje med vår strategi”, sade Walki Groups VD och koncernchef Leif Frilund, när försäljningen tillkännagavs i slutet av maj i år.

En fördjupad granskning från EU-kommissionens sida innebär inte per automatik att den slutliga affärsuppgörelsen går om intet, men kan komma att föranleda vissa eftergifter av bolagen, som exempelvis avyttringar , för att konkurrensbalansen ska upprätthållas. Dock har kommissionen rätten att under vissa betingelser helt stoppa en sammanslagning eller försäljning.

EU-kommissionen har nu 90 dagar på sig att granska affären och komma med ett beslut.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium