EU inför lag som ska stoppa användande av mikroplaster

PUBLICERAD: 30 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Mikroplaster anses vara ett stort hot mot såväl miljö som människor och djur och nu vill EU lagstifta om förbud mot användning av mikroplaster.

EU har lagt fram ett lagförslag som ska stoppa det mesta användandet av s. k. mikroplaster och ”mikrokulor” i kosmetika, målarfärg, hygienprodukter, rengöringsmedel, vissa mediciner, etc. 

Den europeiska kemikaliemyndigheten inom EU säger att 10.000 till 60.000 ton mikroplaster, som med avsikt tillförts olika typer av produkter, årligen läcker ut i miljön. De små och ofta mikroskopiska plastpartiklarna är svåra att bli av med och det tar tusentals år innan de bryts ner i naturen.

Mikroplaster och ”mikrokulor” tillsätts olika produkter av varierande skäl , till exempel för att ge en viss konsistens eller andra önskvärda effekter. Generellt kan man säga att mikroplaster används för att de är betydligt billigare och lättare att administrera än naturliga material och ämnen.

Mikroplasterna kommer in i människans kropp på två sätt – antingen genom inmundigande av produkter som innehåller mikroplaster, eller genom att man äter födoämnen, exempelvis fisk och skaldjur, som assimilerat mikroplaster från sina livsmiljöer.

Mikroplaster finns nu i allt större och snabbt växande mängder i hav och oceaner. The European Chemicals Agency säger att problemets omfattning är dramatisk: mängden mikroplaster, som läcker ut i miljön motsvarar samma mängd plastavfall som genereras av tio miljarder plastflaskor och i storlek motsvarar det en volym som är sex gånger större än The Great Pacific Garbage Patch, dvs de mängder synligt plastavfall som driver omkring i Stilla Havet.

Begränsningar för användande av mikroplaster förväntas enligt EU-förslaget bli lag i hela Europa från år 2020 och kommer att förhindra att cirka 400.000 ton plastföroreningar kommer ut i miljön.

Som förslaget är skrivet kommer mikroplaster, som används i rengöringsprodukter, att omgående förbjudas, medan andra produktområden ska få två till sex år på sig innan lagen träder i kraft för dem.

Förbudet mot mikroplaster ingår i EU: s plaststrategi som syftar till att Europa år 2021 blir den första kontinent som förbjuder många typer av engångsplast.

HÄR finns en animerad video som belyser problemet med mikroplaster.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x