EU har gett klartecken till Perstorps glasklara Akestra

PUBLICERAD: 15 september 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Co-polymeren Akestra|som Perstorp först presenterade vid K-mässan i Düsseldorf  2013

Specialkemikoncernen Perstorp Group, med huvudkontor i Malmö, introducerar nu sin co-polyester Akestra™ på den europeiska marknaden. Lanseringen sker sedan alla monomerer och komponenter i produkten nu blivit godkända för livsmedelskontakt av EU-kommissionen. Produkten kan därmed användas även för produktion av livsmedelsförpackningar.

Perstorp skriver i ett pressmeddelande att Akestra kan användas till alla typer av livsmedelskontakt, varma såväl som kalla. Perstorp betecknar Akerstra som ett unikt material som ger ett gnistrande glasklart utseende och som har bättre värmebeständighet och transparens än PET.

”Akestra är ett amorft alternativ för varmfyllningsförpackningar där transparens är viktigt och kan användas i många applikationer där hög värmebeständighet är viktigt. Akestra kan kombineras med upp till 80 procent återvunnen PET för att ge bättre egenskaper”, skriver Perstorp.

”Akestra kan användas i en befintlig PET-produktionslinje vilket innebär att inga stora investeringar behövs”, säger Marie Grönborg, EVP Specialties & Solutions hos Perstorp.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432