Ett enkelt färgbyte gjorde att kakburken blev återvinningsbar

PUBLICERAD: 31 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Kakburkarna i plast, tillverkade av danska Superfos, som numera ingår i koncernen Berry Global, blev återvinningsbara genom att man skiftade färg på locket… (Bild Superfos)|Kakburken till M&S Mini Bites fick halvklart lock i ”naturfärg” i stället för svart – och då blev hela förpackningen återvinningsbar. (Bild Superfos)

Det är ofta de små sakerna, som gör skillnad. Det gäller också för en kakburk i plast som brittiska detaljhandelskedjan M&S använder till en serie småkakor från företaget Park Cakes.
På kakburken, som tillverkas av danska Berry Superfos, har det tidigare helsvarta locket fått ny färg i form av en halvklar naturell färg – och den lilla förändringen har gjort att hela förpackningen nu kan återvinnas!

Förpackningen är märkt med det officiella brittiska märket “Widely Recycled”. Plastförpackningar med detta märke samlas in för återvinning av tre av fyra lokala myndigheter i Storbritannien. Den nya förpackningslösningen utan kolsvart plast är helt i linje med M&S mål att innan år 2022 ska all plast i verksamhetens butiker tillhöra kategorin “Widely Recycled”, som är det högsta steget i märkesordningen.

Kakburken till M&S Mini Bites fick halvklart lock i ”naturfärg” i stället för svart – och då blev hela förpackningen återvinningsbar. (Bild Superfos)

”Att använda en enkel halvklar naturell färg istället för svart är en tämligen okomplicerad förändring, men det har en konkret positiv påverkan på miljön. Vi har nu tagit bort en stor mängd icke-återvinningsbar plast från avfallsströmmen och vi har dessutom reducerat burkens vikt”, säger Nick Shaw, som är förpackningsansvarig på Park Cakes och en del av det team, som har stått för förpackningsprojektet tillsammans med Superfos.

Enligt Park Cakes är den nya förpackningen inte bara mer hållbar, den har också visat sig vara en kostnadsneutral lösning. Både Park Cakes och M&S är nöjda med slutresultatet och tycker att kakburken ser riktigt bra ut på hyllorna.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax