Etiketter med speciallim ger bättre glasåtervinning

PUBLICERAD: 11 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Med Avery Dennisons specialutvecklade ”glasåtervinningsmaterial” kan mer glas helt rengöras från etikettrester och användas till återvinning.

Etikettspecialisten Avery Dennison har utvecklat en egen etiketteringsteknik, som gör det enklare att ta bort etikettrester på glasbitar vid återvinning av flaskor och annat förpackningsglas. Tekniken presenterades i samband med Labelexpo Europe 2015 i Bryssel.
Att ta bort självhäftande etiketter från hela eller krossade engångsflaskor är en utmaning vid återvinning av förpackningsglas. Nu har Avery Dennison utvecklat ett speciellt självhäftande etikettmaterial, som förenklar avlägsnandet av etiketter eller etikettrester från återvinningsglas, samtidigt som man garanterar att etiketterna sitter säkert på glasprodukterna ute i butik och hemma hos konsumenten.

Det speciella ”glasåtervinningsmaterialet” från Avery Dennison är utrustat med ett ”omkopplingsbart” lim, som är utvecklat för att göra det enklare att avlägsna etiketter från glasflaskor, när de processas i en återvinningsanläggning. Avery Dennison skriver i ett pressmeddelande att limningseffekten ”stängs av” under återvinningsprocessen, vilket underlättar separationen av etiketten från glaset.

Avery Dennison skriver att upp till 74 procent av etikettmaterial på återvinningsglas kan finnas kvar sedan glasprodukter passerat en återvinningsprocess, vilket innebär att för varje ton glasfragment, som passerar i en återvinningsström, kan återvinnaren tvingas lämna 40 kilo glas till deponi, eftersom glasfragmenten inte är helt fria från etikettrester.

”Med vårt glasåtervinningsmaterial begränsas mängden etikettmaterial, som kvarstår på glasfragmenten, till två procent, jämfört med upp till 74 procent för andra självhäftande etikettmaterial. Detta innebär i sin tur att  glasmängderna, som måste lämnas till deponi, reduceras från 40 kilo per ton till 1,5 kilo per ton”, skriver Avery Dennison.

Enligt företaget behöver konverterare och varumärkesägare inte göra några investeringar i ny appliceringsutrustning eller andra förändringar i befintliga processer för att använda det nya etikettmaterialet.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a