EPS-industrin kritiserar IKEA för aviserad cellplastutfasning

PUBLICERAD: 24 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

IKEA:s beslut att fasa ut all EPS från sina platta paket möter kritik från den samlade EPS-industrin. (Bild IKEA)

För en tid sedan skrev IKEA i ett pressmeddelande, att man slutar med oljebaserad polystyren (PS) i sina platta paket och ersätter plastmaterialet med fiberbaserade produkter. I pressreleasen, som kom från IKEA:s VD och koncernchef Peter Agnefjäll, nämndes speciellt expanderad polystyren – EPS – som det material, som fasas ut.
Men nu har IKEA:s beslut fått kritik från den samlade EPS-industrin, som menar att IKEA lämnar felaktiga uppgifter och vilseleder såväl kunder som konsumenter.

”Världens konsumenter bör förvänta sig mer från IKEA, som sedan länge byggt upp en offentlig bild av miljövård och vars varumärke har starka band till hållbarhet. När man använder begrepp som hög nivå av hållbarhet och miljövård som försäljningsargument, borde det också göra företaget mer ansvarigt för att redovisade förändringar backas upp av vetenskapliga fakta, korrekt matematik och omfattande livscykelanalyser”, skriver organisationerna EPS Industry Alliance och European Manufacturers of EPS i ett gemensamt uttalande.

I uttalandet skriver EPS-industrin bland annat att man anser att IKEA gjort helt felaktiga beräkningar, när man anger hur stor volym den beslutade utfasningen av 8.000 ton EPS om året utgör.
Enligt IKEA skulle utfasningen av EPS från de platta paketen motsvara en volym som skulle kunna fylla upp ”halva Empire State Building”.
Men den samlade EPS-industrin skriver att så kan man inte räkna, eftersom EPS är ett material som tillverkas med högst olika densiteter, vilket gör att man inte ensidigt kan omvandla en specifik EPS-vikt till en given volym.

EPS-industrin kritiserar också IKEA för att man inte samtidigt med aviseringen om EPS-utfasningen redogör för vilken miljöpåverkan det innebär, när man ersätter cellplastmaterialet med fiberbaserade produkter.

”IKEA vet mycket väl att allt förpackningsmaterial – vare sig det är papper, plast eller återanvändbara produkter – påverkar miljön. Tron att papper är bättre än plast grundar sig inte på vetenskapliga fakta, utan snarare på missuppfattningar om hur plast tillverkas och hur deponin fungerar, etc.”, skriver EPS-industrin.

I sin pressrelease kritiserar  EPS-industrin även IKEA för att företaget trots flera påstötningar och inviter inte velat bli informerade av EPS Industry Alliance om EPS, dess egenskaper, användningsområden, miljöpåverkan, etc. Speciellt gällde detta, när IKEA för några år sedan meddelade att man funderade på att ersätta all oljebaserad EPS med det mycel-baserade förpackningsmaterialet EcoCradle®.

”Trots att 500 andra stora företag, som fattat samma beslut, misslyckades med EcoCradle® och inte kunde få det att bli en fullgod ersättare för EPS, så informerade IKEA felaktigt sina kunder att materialet var positivt för miljön”, skriver EPS-industrin.

EPS-industrins hela pressmeddelande kan du läsa via pdf-länken nedan.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x