En strålande start för Performa Brilliance

PUBLICERAD: 12 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos nya kartong Performa Brilliance hare fått en strålande start på marknaden.

Stora Ensos nyligen lanserade kartongprodukt Performa Brilliance har fått en strålande start på marknaden för grafisk kartong. Flera grafiska tryckerier har testat Performa Brilliance under de senaste månaderna och de första kunderna har börjat använda kartongen i sin produktion.
Performa Brilliance tillverkas i Fors Bruk i Dalarna, där Stora Enso investerat 6 miljoner euro (ca 57 miljoner kronor) för att möjliggöra CTMP-produktion ur björkfiber.

”Produktutvecklingen och lanseringen sammanföll med att det uppstod ett tomrum på marknaden, när vår konkurrent Tullis Russell lade ner sin verksamhet. Vi tror att många av deras tidigare kunder skulle kunna ha nytta av Performa Brilliance och förväntar oss också att många befintliga kunder kommer att byta till den nya kartongen, eftersom det är vår bästa GC1-kartong hittills”, säger Product Manager Eva Lundqvist.

Performa Brilliance, som främst är avsedd för högkvalitativa kartongförpackningar och för grafiska produkter, erbjuder enligt Stora Enso ett attraktivt nytt alternativ med sin vithet och släthet och sina visuella egenskaper på både fram- och baksidan. Det gör kartongen till den bästa på marknaden vad gäller prägling, lasermärkning, folieprägling och olika typer av lackering. Substratet lämpar sig för flera digitala tryckmetoder.

”Den stora förändringen i produkten, själva massan, är resultatet av ett intensivt utvecklingsarbete. Vi har lyckats optimera produkten ytterligare med en bestrykning som gör baskartongen otroligt slät”, säger Eva Lundqvist.

Performa Brilliance finns tillgänglig med EU Ecolabel. Märket intygar att kartongen uppfyller EU-kommissionens ekologiska kriterier för papper och kartong, som används i grafiska produkter. Performa Brilliance säljs även certifierad enligt FSC® och PEFC™

Stora Enso skriver att Performa Brilliance nu även finns hos dessa återförsäljare: Igepa i Tyskland och Österrike, Polyedra i Italien och Denmaur Independent Papers i Storbritannien.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium