En miljon ungdomar ska rensa världens stränder från skräp!

PUBLICERAD: 18 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

På lördag, 21 september, är det en internationell strandstäddag. Över hela världen beräknas över en miljon ungdomar deltaga och i Sverige ger sig tvåtusen unga ut för att städa och rensa svenska stränder från avfall och sopor. (Bild Pantamera/Returpack)|De gula punkterna anger var det finns svenska stränder och kuststräckor, som kommer att städas den 21 september. (Bild från infografik från Städa Sverige och Pantamera)

På lördag, 21 september, är det Strandens Dag och International Coastal Cleanup Day. Då ger sig över en miljon ungdomar ut för att plocka upp skräp, som lämnats kvar eller flutit iland på världens stränder. I Sverige står Städa Sverige och Pantamera bakom insatsen, som i år engagerar nära 2.000 ungdomar från 77 föreningar. 

Det är nionde året i rad, som Sveriges föreningsungdomar gör en insats för landets stränder. Svenska stränder (vid havskust och större insjöar) från Haparanda i norr till Ystad i söder ska städas och rensas från förpackningsavfall och annat avfall.

De gula punkterna anger var det finns svenska stränder och kuststräckor, som kommer att städas den 21 september. (Bild från infografik från Städa Sverige och Pantamera)

Städningarna under Strandens Dag är en del av initiativet #Städamera. Sedan starten av #Städamera har 26.866 ungdomar deltagit och de har tillsammans samlat in 443 ton skräp.

Skräpet, som samlas in, sorteras och kategoriseras. Under förra årets städningar samlade man internationellt in totalt 5,7 miljoner cigarettfimpar, 3,72 miljoner matförpackningar och 3,66 miljoner sugrör. I Sverige är också tobak det mest frekventa skräpet, följt av matförpackningar och plastpåsar. Men allt skräp som samlas upp på de svenska stränderna kommer inte från Sverige.

”På den svenska västkusten uppskattar vi att hela 80 procent av det skräp, som samlas in, är utländskt och har flutit i land på svenska stränder. På övriga kuststräckor är andelen svenskt skräp betydligt högre”, säger Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige.

Att analysera det insamlade skräpet är en viktig del i arbetet med att minska nedskräpning. Städa Sverige återkopplar statistiken från städningarna till samarbetspartners och kommuner, som sedan kan ta arbetet vidare.

Under det senaste året har vi sett hur ungdomars intresse för miljöfrågor skjutit i höjden och engagemanget tagits till en ny nivå.

”Vi ser att attityden till engagemang för natur och miljö blir mer och mer positiv bland ungdomar. Idag är man stolt över att delta i en den här typen av insats, där man gör något konkret för miljön”, säger Anton Hedlund.

Att Pantamera engagerar sig i #Städamera och Strandens Dag är ingen slump. Det ligger helt i linje med företagets engagemang för ungdomar, idrott och miljö, som långsiktigt också handlar om att nå målen för ökad återvinning.

”Det är underbart att se att så många ungdomar, både i Sverige och i världen, förstår hur viktigt det är att vi tar hand om vår natur. Den insats de gör, bidrar till en ökad medvetenhet kring miljöfrågor och vikten av återvinning hos både dem själva, deras kompisar och andra människor i deras närhet”, säger Lil Berger, marknadsförare Pantamera.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX