En hungrig fjärilslarv som kan bli framtidens miljöhjälte...

PUBLICERAD: 27 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Larven av större vaxmott kan kanske bli en framtida miljöhjälte och lösa problemet med mikroplaster i naturen!|Större vaxmott i imago-stadiet

Nya forskningsresultat visar att larven av fjärilsarten större vaxmott (Galleria mellonella) kan hjälpa till att lösa det snabbt växande miljöproblemet med mikroplaster i naturen!
Vaxmottslarven, som normalt äter bivax och kan ställa till med stora problem för biodlare, har nämligen även visat sig äta plast!

Upptäckten gjordes av en slump, när biokemisten och tillika biodlaren Federica Bertocchini rengjorde sina bikupor från vaxmottslarver. Hon la dem i plastpåse och såg att larverna snabbt hade gnagt flera hål i påsen. 

Forskningsresultat, som nyligen publicerades i tidskriften Current Biology (läs HÄR), visar att 100 vaxmottslarver kan konsumera cirka 92 gram polyeten inom loppet av 12 timmar. Detta förklarar forskarna med att den bivax, som vaxmottslarven normalt lever på i bikupor, har en liknande kemisk uppbyggnad som polyeten.

Det är inte larvernas tuggande i sig, som gör att plasten bryts ned, utan ett enzym. Nu hoppas forskarna kunna identifiera enzymet och reproducera det för att på sikt kunna använda det för att bryta ned plastavfall

Vaxmott är beteckningen på olika fjärilar i familjen mott (Pyralidae), vilka känneteckas av att larverna har förmåga att äta vax. De flesta vaxmottsarter finns i underfamiljen Galleriinae.

Förmågan att spjälka vax får larverna genom enzymer som lipaser samt med hjälp av mikroorganismer. Arterna är betydande skadedjur i bikupor. De äter även kork, torrfrukter och andra produkter, som innehåller socker.

Mest kända är arterna större vaxmott (Galleria mellonella), som når en vingspann av cirka 30 mm, och litet vaxmott (Achroia grisella) med ett vingspann upp till 20 mm. De lägger sina ägg i värddjurets vaxkaka. Ofta blir vaxkakans celler otillgängliga för biet eller getingen på grund av tråden, som larven vävar före puppstadiet.

Källa Current Biology, Wikipedia, m fl.

Text Carina Malm & JP Press

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Gaia Biomaterials hoppas på sambatakter i Brasilien via nya agent

Gaia Biomaterials som tillverkar ett kalkbaserat alternativ till plast, har utsett MFI Polymers till agent i Brasilien. Företaget leds av Mercia Fernandes som är doktor polymerteknik och är specialiserad på hållbara polymerlösningar.
Gaiax

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax