En grön väg i plåtframställningen

PUBLICERAD: 11 september 2019
UPPDATERAD: 24 januari

Cleanprint är en miljövänligare väg i flexografisk tryckplåtsframställning, menar Asahi Photoproducts som visar upp sin produkt på Labelexpo.

Asahi Photoproducts hävdar att de tar framställningen av tryckplåtar in i kontorsmiljöerna. Företaget menar att deras innovativa tryckplåtsteknik reducerar VOC-halterna (flyktiga organiska föreningar) i atmosfären.

Exponeras med ljus

Tekniken som de använder är fotopolymer, vilket innebär att plåten exponeras med hjälp av ljus som fås genom exponering med laser.

– Cleanprint-plåtarna använder mindre färg och avger mindre VOC i rummet. Det blir mindre avfall i färdiggörandet och mindre avfall i rengöring av tryckplåtarna, vilket ger ännu mer miljömässig hållbarhet till processen. Och mer effektiv genomströmning innebär mindre energiförbrukning, säger Dieter Niederstadt, teknisk marknadsföringschef på Asahi Photoproducts och fortsätter:

– Detta hjälper inte bara till att följa hållbarhetsriktlinjer, utan skapar också en säkrare och renare arbetsmiljö för anställda, säger Dieter Niederstadt, teknisk marknadsföringschef på Asahi Photoproducts.

Visas på mässa

Asahi Photoproducts ställer ut sin lösning för flexografisk plåtframställning på Labelexpo Europe, 24-27 september. Dieter Niederstadt säger att alla vinner på att göra den flexografiska tryckprocessen mer miljömässigt hållbar.

– Flexotryckare och konverterare vinner på att kunna öka kapaciteten och minska kostnaderna. Varumärkesägare vinner att på ett trovärdigt sätt kunna tillgodose sig extremt högkvalitativa förpackningar som sticker ut på hyllan, utan att det medför stora kostnader.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x