Årslång väntan äntligen över: Scanpack 2022 är nu i gång!

PUBLICERAD: 4 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Äntligen! I dag slås portarna upp för Scanpack 2022 i Göteborg. (Bild Svenska Mässan)|Anna Lena Friberg är affärsansvarig på Scanpack. (Bild Svenska Mässan)||

Äntligen! Nu – ett år försenad – är Scanpack, norra Europas största mässa för förpackningsindustrin, i full gång Svenska Mässan i Göteborg ! I fokus på mässan står innovativa lösningar för en hållbar framtid, men också den akuta energikris, som många företag upplever i dessa dagar.

Scanpack 2022 äger rum 4–7 oktober och samlar mer än 400 utställare från 22 länder samt en rad högprofilerade talare. Mässan, som egentligen skulle gått för ett år sedan, sköts upp till följd av Corona-pandemin.

Anna Lena Friberg är affärsansvarig på Scanpack. (Bild Svenska Mässan)

”Vi upplever ett stort sug bland både utställare och besökare, många ser jättemycket fram emot det här. Årets mässa har en ovanlig bredd: vi speglar hela värdekedjan från råvara till färdig produkt och visar förpackningens roll för cirkulära kretslopp, återvinning och hållbar utveckling”, säger Anna Lena Friberg, affärsansvarig på Scanpack.

Utställarna på Scanpack 2022 representerar förpackningsbranschens alla segment, alltifrån material till förpackningsmaskiner och digitala hjälpmedel. Bland utställarna märks ledande företag som DS Smith, ABB och Smurfit Kappa, men även mindre startups som Liplid, vars innovationsresa lett fram till att deras fiberbaserade kaffemuggslock utsetts till världens bästa.

Scenprogrammet på mässan omfattar hela 120 seminariepunkter: Superbrandscenen för verksamhetsnära frågor, Techscenen för teknikutveckling och digitalisering.
Bland medverkande talare märks Alex Henriksen, VD för Tetra Pak i norra Europa och Oscar LingqvistMcKinsey. En annan högaktuell talare är Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, som sätter fokus på den pågående el- och energikrisen.

Ett av årets nya initiativ är Scanpack Pioneers, en hub med inriktning på innovation och affärsutveckling. Här medverkar exempelvis Billerud, Stora Enso, RISE och Nordisk Bioplastförening.

Parallellt med Scanpack går Scanpack Summit, en endagskonferens som tar upp strategiska och visionära frågor. Här medverkar bland andra Eef de Ferrante från internationella branschorganisationen AIPIA, Mona Arnold, forskningschef på finska VTT Technical Research, Annette Lendal, expert på cirkulär ekonomi vid Lab21st och Märtha Rehnberg, politisk ekonom och tech-futurist, med flera.

Packnews och nord emballage finns förstås på plats – dels bevakar vi naturligtvis mässan och vilka nyheter och intressanta produkter, etc. som utställarna visar upp, men vi har traditionsenligt också en egen monter (C04:22), dit alla är välkomna för en pratstund och för att få information om våra tryckta och digitala produkter!

Traditionsenligt arrangerar Packnews/nord emballage i samarbete med Scanpack även denna gång vår omåttligt populära Oktoberfest, som ibland kallas ”Göteborgs bästa After Work”. Oktoberfesten äger rum 6 oktober och platsen blir den stora Kongresshallen, som man når direkt från mässgolvet, via H-hallen. Läs mer om årets Oktoberfest HÄR och HÄR!

Scanpacks öppettider under mässveckan är:

Tisdag 4 oktober:    10.00 – 17.00
Onsdag 5 oktober:  09.00 – 17.00
Torsdag 6 oktober: 09.00 – 17.00
Fredag 7 oktober:   09.00 – 15.00

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620