En annorlunda wellpapprodukt: drönare som levererar medicin!

PUBLICERAD: 21 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Den en meter långa drönaren är gjord av skårade och laserskurna wellpappark

När vi hör ordet drönare tänker vi antingen på obemannade militära flygplan eller små surrande helikoptrar, som kan filma från luften. Nu finns det även en drönare i wellpapp, som kan packas med medicin, släppas över katastrofområden och sedan förmultna! Det skriver nyhetsbrevet Wellpappnytt.

Eftersom drönaren förmultnar, behöver den inte flyga tillbaka, vilket gör det billigare och lättare att nå svåråtkomliga ställen som katastrofområden eller avlägsna platser.

”Den ser ut som en vingformad pizzakartong”, säger Star Simpson, en av ingenjörerna på företaget Otherlab, som utvecklat drönaren.

Projektet finansieras av DARPA – den amerikanska militärens avdelning för experimentell teknologi. Utöver att kunna användas för engångsleveranser krävde DARPA att drönaren skulle förmultna av sig själv.

Valet av material föll därför på wellpapp. Det är lätt, billigt och kan brytas ned inom loppet av några månader. Dessutom har materialet redan tidigare använts för att bygga hobbydrönare.

Den en meter långa drönaren är gjord av skårade och laserskurna wellpappark, som tar ungefär en timme att vika och tejpa ihop. 

På insidan sitter en GPS och två vingklaffsmotorer som ser till att drönaren landar inom en radie av 15 meter från landningsplatsen.

I nästa utvecklingssteg ska även elektroniken göras nedbrytbar. Därefter kommer drönaren att anpassas för användning av organisationer som Röda Korset och Läkare utan gränser. Star Simpson tror att designen kommer att kunna skalas upp för att frakta så mycket som 10 kg last.

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost