En annorlunda wellpapprodukt: drönare som levererar medicin!

PUBLICERAD: 21 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Den en meter långa drönaren är gjord av skårade och laserskurna wellpappark

När vi hör ordet drönare tänker vi antingen på obemannade militära flygplan eller små surrande helikoptrar, som kan filma från luften. Nu finns det även en drönare i wellpapp, som kan packas med medicin, släppas över katastrofområden och sedan förmultna! Det skriver nyhetsbrevet Wellpappnytt.

Eftersom drönaren förmultnar, behöver den inte flyga tillbaka, vilket gör det billigare och lättare att nå svåråtkomliga ställen som katastrofområden eller avlägsna platser.

”Den ser ut som en vingformad pizzakartong”, säger Star Simpson, en av ingenjörerna på företaget Otherlab, som utvecklat drönaren.

Projektet finansieras av DARPA – den amerikanska militärens avdelning för experimentell teknologi. Utöver att kunna användas för engångsleveranser krävde DARPA att drönaren skulle förmultna av sig själv.

Valet av material föll därför på wellpapp. Det är lätt, billigt och kan brytas ned inom loppet av några månader. Dessutom har materialet redan tidigare använts för att bygga hobbydrönare.

Den en meter långa drönaren är gjord av skårade och laserskurna wellpappark, som tar ungefär en timme att vika och tejpa ihop. 

På insidan sitter en GPS och två vingklaffsmotorer som ser till att drönaren landar inom en radie av 15 meter från landningsplatsen.

I nästa utvecklingssteg ska även elektroniken göras nedbrytbar. Därefter kommer drönaren att anpassas för användning av organisationer som Röda Korset och Läkare utan gränser. Star Simpson tror att designen kommer att kunna skalas upp för att frakta så mycket som 10 kg last.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker