Emballator testar vattenlöslig plast till sina förpackningar

PUBLICERAD: 22 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

På Emballator Innovation Center testar man nu burkar tillverkade i den vattenlösliga plasten PVOH. (Bild Emballator Innovation Center)|Christian Olsson är materialspecialist på Emballator Innovation Center. (Bild Emballator)|Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center. (Bild Emballator)

Emballator-koncernens innovationscenter i Ljungby har man inlett tester med förpackningar av vattenlöslig plast, som kan reducera plastavfallet!

Anledningen till testet är att man ställt sig frågan om man kan producera sina plastförpackningar i ett material som kan lösas upp och därigenom reducera plastavfallet.

Christian Olsson är materialspecialist på Emballator Innovation Center. (Bild Emballator)

Vid Emballator Innovation Center har man nu tillverkat en transparent burk med lock i den vattenlösliga plasten PVOH. Det är en polymer som i och för sig redan finns kommersiellt, exempelvis som vattenlösligt omslag till diskmaskinstabletter, men på innovationscentret ville man hitta ett nytt användningsområde och undersöka om PVOH är möjligt att använda i någon av Emballators plastapplikationer.

”Många naturligt förekommande mikroorganismer har förmågan att bryta ner PVOH, när den placeras i jord, havsvatten eller avloppsvatten, utan att efterlämna skadliga rester som mikroplaster, utan endast koldioxid, vatten och biomassa”, förklarar Christian Olsson, materialspecialist på Emballator Innovation Center.

Emballator skriver i ett pressmeddelande att en förpackning designad i det här vattenlösliga materialet skulle bidra till att hålla miljön ren och fri från skräp och genom det minska plastavfallet.

Emballators första formsprutade burk i PVOH rymmer 60 ml och fylld med vatten är den helt upplöst efter en natt i kylskåpet – ett bra resultat enligt Emballator Innovation Center.

Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center. (Bild Emballator)

Eftersom PVOH finns i ett brett spektrum av kvaliteter, från de som är lösliga i kallt vatten till de som är lösliga i varmt vatten, kommer Emballator att kunna anpassa den här förpackningstypen för att möta varje kunds specifika behov.

”Med en väldigt bra barriär, som förlänger hållbarheten, samt förmågan att lösas upp i låga temperaturer är framför allt användningsområdet torra produkter. Det här PVOH-materialet kan exempelvis hålla kryddor och torrvaror färska. Även andra engångsförpackningar, som behöver en mer rigid förpackning, passar perfekt”, säger Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center.

 

——————————————–
Polyvinylalkohol (PVOH) är en polymer uppbyggd av tre grundämnen – kol, väte och syre. PVOH-materialet anses vara helt ofarligt och används allmänt som tillsats i livsmedel. I kontakt med vatten löses det upp helt och kan lätt omvandlas till vatten och koldioxid av bakteriella mikroorganismer.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x