Emballator ska utföra tester med bioplast från bakterier

PUBLICERAD: 19 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Edvard Hall (t.v.), VD för Bioextrax, i labbmiljö tillsammans med företagets grundare och teknikchef Mohammad H.A. Ibrahim. (Bild Innovation Skåne).

Svenska förpackningskoncernen Emballator Group har ingått ett utvärderingsavtal med Lund-baserade bioteknikföretaget Bioextrax AB, som innebär att Emballator ska utföra förpackningstester med Bioextrax bakteriebaserade PHA-bioplast samt deras mikrofiber, tillverkade av fågelfjädrar.

Avtalet gäller utvärderingar av en viss typ av den speciella bioplasten PHBV, som utvinns från PHA-producerande bakterier samt mikrofibrer, som produceras från tillvaratagna fjädrar från fjäderfäindustrier, etc. Bioplasten och mikrofibrerna tillverkas enligt processer, som är utvecklade av Bioextrax och avdelningen för bioteknik vid Lunds Universitet.

Bioextrax skriver i ett pressmeddelande att utvärderingen innebär att Bioextrax löpande ska leverera olika volymer av PHBV och mikrofibrer för tester hos Emballator inom exempelvis formgjutning eller extrusion. Diskussioner kring kommersiellt arrangemang vid lyckad utvärdering har inte påbörjats än

Emballator-gruppen, som består av tio företag i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien, erbjuder förpackningslösningar inom en rad olika produktområden, främst plastbaserade, och kommer att testa bioplast- och mikrofibermaterial från Bioextrax i ett flertal av sina produktionsprocesser och applikationer.

”Emballator-gruppen består av entreprenörsinriktade och innovativa företag. Med sin gedigna kunskapsbas inom förpackningar är de en perfekt partner för att testa våra material. Förpackningar är förstås en högintressant marknad med stora volymer och ett snabbt växande fokus på hållbarhet”, säger Edvard Hall, VD för Bioextrax.

Om Bioextrax
Bioextrax grundades år 2014 baserat på forskning vid avdelningen för bioteknik vid Lunds Universitet. Företagets processteknologier möjliggör utvinning av bioplasten PHA ur PHA-producerande bakterier, och mikrofibrer ur fjädrar, samt proteiner och aminosyror ur proteinrika restprodukter som fjädrar eller slakteriavfall.
Med Bioextrax processteknologier kan man producera olika kostnadseffektiva och miljövänliga material genom att använda avfallsströmmar och industriella restprodukter som råmaterial.
Bioextrax affärsmodell är att erbjuda licenser för användning av företagets processteknologier inom olika affärsområden.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Dagab pallar inte trä längre

Dagab byter nu från trä- till plastpallar från Svenska retursystem som är ett klimatsmartare alternativ.
Dagab

Designvinnare i Metsä Boards tävling korade

Vinnarna i tävlingen Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerad av Metsä Board, har korats.
1-BwL-Kids-Headphones-Packaging-by-Kitty-Ching