Emballator ska utföra tester med bioplast från bakterier

PUBLICERAD: 19 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Edvard Hall (t.v.), VD för Bioextrax, i labbmiljö tillsammans med företagets grundare och teknikchef Mohammad H.A. Ibrahim. (Bild Innovation Skåne).

Svenska förpackningskoncernen Emballator Group har ingått ett utvärderingsavtal med Lund-baserade bioteknikföretaget Bioextrax AB, som innebär att Emballator ska utföra förpackningstester med Bioextrax bakteriebaserade PHA-bioplast samt deras mikrofiber, tillverkade av fågelfjädrar.

Avtalet gäller utvärderingar av en viss typ av den speciella bioplasten PHBV, som utvinns från PHA-producerande bakterier samt mikrofibrer, som produceras från tillvaratagna fjädrar från fjäderfäindustrier, etc. Bioplasten och mikrofibrerna tillverkas enligt processer, som är utvecklade av Bioextrax och avdelningen för bioteknik vid Lunds Universitet.

Bioextrax skriver i ett pressmeddelande att utvärderingen innebär att Bioextrax löpande ska leverera olika volymer av PHBV och mikrofibrer för tester hos Emballator inom exempelvis formgjutning eller extrusion. Diskussioner kring kommersiellt arrangemang vid lyckad utvärdering har inte påbörjats än

Emballator-gruppen, som består av tio företag i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien, erbjuder förpackningslösningar inom en rad olika produktområden, främst plastbaserade, och kommer att testa bioplast- och mikrofibermaterial från Bioextrax i ett flertal av sina produktionsprocesser och applikationer.

”Emballator-gruppen består av entreprenörsinriktade och innovativa företag. Med sin gedigna kunskapsbas inom förpackningar är de en perfekt partner för att testa våra material. Förpackningar är förstås en högintressant marknad med stora volymer och ett snabbt växande fokus på hållbarhet”, säger Edvard Hall, VD för Bioextrax.

Om Bioextrax
Bioextrax grundades år 2014 baserat på forskning vid avdelningen för bioteknik vid Lunds Universitet. Företagets processteknologier möjliggör utvinning av bioplasten PHA ur PHA-producerande bakterier, och mikrofibrer ur fjädrar, samt proteiner och aminosyror ur proteinrika restprodukter som fjädrar eller slakteriavfall.
Med Bioextrax processteknologier kan man producera olika kostnadseffektiva och miljövänliga material genom att använda avfallsströmmar och industriella restprodukter som råmaterial.
Bioextrax affärsmodell är att erbjuda licenser för användning av företagets processteknologier inom olika affärsområden.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x