Emballator använder bioplast från återvunnen frityrolja...

PUBLICERAD: 21 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Med bio-PP behåller vi den nuvarande kvaliteten på produkterna men minskar CO2-avtrycket” säger Richard Johansson, sälj- och marknadschef på Emballator Lagan. (Bild Emballator)

Plastförpackningstillverkaren Emballator Lagan, som ingår i Emballator-koncernen, har i samarbete med polymerkoncernen Borealis börjat använda en förnybar biobaserad polypropenplast, där råmaterialet utgörs av tillvaratagen och återvunnen vegetabilisk olja och frityrolja!

Den biobaserade polypropenen tillverkas av Borealis och levereras till Emballator Lagan, som använder materialet vid tillverkning av plasthinkar och –burkar.

”För plastprodukter av polyeten (PE) har det i flera år varit möjligt att tillverka produkter i biobaserat plastmaterial, men för polypropen (PP) har det, fram tills nu, endast varit möjligt att producera bio-PP-produkter från förnybara källor genom att följa ISCC-certifierad massbalansprincipen. Med den här nya kvaliteten innehåller produkterna minst 30 procent biobaserad polypropen. Vi minskar koldioxidavtrycket i de aktuella produkterna och behåller deras nuvarande kvalitet”, säger Richard Johansson, sälj- och marknadschef på Emballator Lagan.

Det biobaserade materialet har potential att användas i alla produkter, som produceras av Emballator Lagan. Förpackningarna är 100 procent återvinningsbara som PP, vilket skapar en cirkulär lösning som kan minska koldioxidavtrycket ytterligare.

”På Borealis fortsätter vi att uppdatera vår cirkulära produktportfölj för ett mer hållbart liv. Detta partnerskap med Emballator är ytterligare ett steg i vårt engagemang för förnybara/biobaserade produkter, som avsevärt minskar förpackningens koldioxidavtryck”, säger Trevor Davis, Global Commercial Director, Consumer Products vid Borealis.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax