Elopak stoppar rysk verksamhet och Tetra Pak gör ”halv pudel”

PUBLICERAD: 14 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Norska Elopak gör som de flesta andra nordiska storbolag och stoppar sin verksamhet i Ryssland på grund av kriget i Ukraina. (Bild Elopak)|”Kriget i Ukraina är tragiskt och fruktansvärt”, säger Tetra Lavals ordförande Lars Renström. (Bild Tetra Laval)

Norska Elopak, stor producent av livsmedelsförpackningar i vätskekartong, sällar sig till de nordiska storbolag som helt upphör med sina ryska verksamheter i protest mot kriget i Ukraina.
Och efter kraftig såväl intern som extern kritik gör konkurrenten globala Tetra Pak nu en ”halv pudel” och stoppar delar av sin ryska produktion…

Elopak meddelar att man är djupt oroade över den tragiska utvecklingen i Ukraina och att man står med alla dem som lider just nu. Elopak fördömer helhjärtat den oprovocerade attacken från Rysslands regering och stöder de resulterande ekonomiska sanktionerna, som genomförts av EU och andra aktörer.

”Detta krig har en enorm mänsklig kostnad. Som ett resultat av den pågående och eskalerande konflikten meddelar Elopak att all verksamhet i Ryssland stoppas med omedelbar verkan och tills vidare. Elopaks fabrik i Fastiv, Ukraina, har redan stängts tillfälligt, eftersom vi arbetar för att skydda säkerheten för våra kollegor och deras familjer”, skriver Elopak i ett pressmeddelande daterat den 4 mars.

Av Elopaks meddelande framgår också att företaget kommer att tills vidare fortsätta att betala löner till sina 336 direkt berörda anställda.

”Vår överordnade prioritet är fortfarande den personliga säkerheten och säkerheten för våra anställda i Ukraina. Vi har ständig kontakt med våra medarbetare i Kiev och Fastiv och har etablerat en styrgrupp, som arbetar för att stödja dem och deras nära och kära” skriver Elopak.

Som en del av den viktiga livsmedelsförsörjningskedjan kommer Elopak att fortsätta att övervaka och utvärdera situationen och avgöra hur man bäst kan anpassa sin verksamhet för att stödja fortsatt tillgång till viktiga varor över hela den östeuropeiska regionen.

NÄR DET GÄLLER globala storbolaget Tetra Pak, som är verksamt inom samma förpackningskategorier som Elopak, så meddelade bolaget i förra veckan (Läs HÄR) att man hade för avsikt att fortsätta med sina verksamheter i Ryssland.  – Men det var ett beslut som mötte stark kritik, inte minst internt från Tetra Paks egna anställda och från konsumenter, som gjorde sina arga och besvikna röster hörda på sociala medier.

Och nu backar Tetra Pak och meddelar att man – delvis – avbryter sin produktion och sin verksamhet i Ryssland. Tetra Pak avbryter all sin produktion i Ryssland av förpackningar för icke-nödvändiga livsmedel och begränsar tillverkningen till förpackningar för viktiga livsmedelsprodukter som barnmat. Andra aktiviteter inklusive investeringar och nya projekt, etc. kommer också att avbrytas.

”Tetra Pak fördömer den ryska invasionen av Ukraina och vi är djupt oroade över kriget. Det är tragiskt och fruktansvärt. Kriget påverkar våra kollegor, vänner, partners, leverantörer, konsumenter, kunder och deras familjer och vänner”, skriver Tetra Pak nu i ett pressmeddelande.

I sitt pressmeddelande påpekar Tetra Pak att störningar i produktion, bearbetning, förpackning och distribution av mat kommer att ha en betydande inverkan för alla samhällen som är beroende av bolaget för säker mat.

”Vi är bestörta och mycket ledsna över att det nu blir allt svårare att göra mat säkert tillgänglig för individer och hushåll i Ukraina och att detta inom kort också kan bli svårt i Ryssland, vilket kommer att påverka enskilda konsumenter avsevärt. Av oro för folket i Ukraina och Ryssland kommer vi att försöka fortsätta vår verksamhet så länge detta är praktiskt möjligt, och begränsa vår verksamhet till viktiga livsmedelsprodukter som barnmat” skriver Tetra Pak.

”Kriget i Ukraina är tragiskt och fruktansvärt”, säger Tetra Lavals ordförande Lars Renström. (Bild Tetra Laval)

Sedan tidigare har Tetra Paks svenska moderbolag Tetra Laval avsatt två miljoner euro (drygt 21 miljoner kronor) till humanitärt bistånd till Ukraina. Nu meddelar Tetra Laval – samtidigt med att Tetra Pak tillkännager sin delvisa nedstängning i Ryssland – att man donerar ytterligare åtta miljoner euro (drygt 85 miljoner kronor) till humanitärt bistånd till Ukraina och dess berörda grannländer Polen, Moldavien, Ungern, Slovakien och Rumänien (men inte till grannarna Ryssland och Belarus).

Av de åtta miljonerna euro ska två miljoner omedelbart doneras till välrenommerade hjälporganisationer och två miljoner ska delas ut för att säkerställa säker matdistribution för flyktingar, främst i samarbete med Tetra Paks lokala kunder.

Tetra Laval-gruppen ska sedan utvärdera hur de återstående fyra miljonerna euro bäst kan användas för att stödja Ukraina och ukrainska flyktingar utanför landet.

”Kriget i Ukraina är tragiskt och fruktansvärt. Vi står med alla dem som påverkas av våldet och vi ansluter oss till alla parter som kräver fred och en omedelbar vapenvila”, säger Tetra Laval Groups ordförande Lars Renström i en kommentar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning