Efter nästan fyra månader: Nu är finska pappersstrejken över

PUBLICERAD: 25 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

I och med att strejken är över kan UPM:s pappersbruk i Finland åter börja producera material till dotterbolaget UPM Raflatacs pappersbaserade etikettmaterial. (Bild UPM Raflatac)|I och med att strejken är över kan UPM:s pappersbruk i Finland åter börja producera material till dotterbolaget UPM Raflatacs pappersbaserade etikettmaterial. (Bild UPM Raflatac)|”Nu har vi skapat historia”, säger UPM:s personaldirektör Riitta Savonlahti. (Bild pressbild)

Strejken vid finska UPM:s pappersbruk är över. När läget i förhandlingarna verkade som mest låst, kom det överraskande beskedet att parterna kommit överens och att strejkerna skulle upphöra omedelbart..!

Det var sent i fredags eftermiddag, den 22 april, som den statliga förlikningsmannen, diplomingenjör Leo Suomaa, kunde meddela att parterna UPM och finska pappersarbetarförbundet Paperiliitto träffat en överenskommelse om nya kollektivavtal, som nu ska gälla i fyra år, fram till april 2026.

”Nu har vi skapat historia”, säger UPM:s personaldirektör Riitta Savonlahti. (Bild pressbild)

”UPM och facket har tillsammans skapat historia genom att enas om fem företagsspecifika kollektivavtal, som ersätter pappersindustrins gamla avtal från 1940-talet”, säger UPM:s personaldirektör Riitta Savonlahti i en kommentar.

Strejken inleddes den 1 januari och har berört mellan 2.000 och 3.000 arbetare och tjänstemän vid UPM:s pappersbruk i Finland.

Strejken har lett till brist på olika pappersbaserade produkter, som tillverkas vid UPM:s bruk och enheter, bland annat tidnings- och magasinpapper samt etikettpapper till dotterbolaget UPM Raflatac. Europeiska etikettorganisationen Finat har varnat för att strejken i kombination med negativa leveranseffekter från Corona-pandemin skulle ge en hotande brist på etikettpapper.

Bara några dagar innan parterna kunde enas om nya avtal, var förhandlingarna helt låsta och avståndet mellan parterna stort. Packnews.se skrev så sent som tre dagar innan strejkslutet (läs HÄR) att det rådde låsta positioner i förhandlingarna och att den statliga medlaren Leo Suomaa – trots intensiva försök alltsedan han tillsattes i mitten av mars – inte lyckats få parterna att enas.

Beskedet då var att strejkerna i första hand skulle fortsätta fram till den 14 maj. Men istället – och till stor lättnad inte bara för UPM och de finska pappersarbetarna utan även för europeiska producenter av etiketter, tidningar, magasin, specialpappersprodukter, mm. – så lyckades man alltså få till stånd en överenskommelse som alla parter kunde acceptera och därmed med omedelbar verkan avblåsa strejken!

De nu träffade avtalen omfattar de fem UPM-områdena/-verksamheterna UPM Communication Papers, UPM Raflatac, UPM-Biofuels, UPM Pulp och UPM Speciality Papers och där specifika avtal träffats för varje verksamhetsområde – något som arbetsgivaren UPM länge förespråkat men förbundet Paperiliitto ställt sig avvisande till.

”Vi är mycket glada över att parterna har godkänt alla förlikningsförslag och att Paperiliittos långa strejk tar slut. UPM:s långa mål har varit att ta kollektiva förhandlingar till en nivå där förutsättningarna för arbetet är mest kända, det vill säga de enskilda företagen. Förhandlingarna leder till avtal som gynnar både verksamheterna och de anställda och stärker förutsättningarna för framgång långt in i framtiden”, säger Riitta Savonlahti.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx