Effektivare internlogistik hos nordisk e-handelsjätte

PUBLICERAD: 9 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Kenneth Hofstedt är driftchef på den tekniska avdelningen på Komplett.
|Skräddarsydda transportbanor ser till att godsflödet fungerar hos Komplett.
|Internlogistiken hos Komplett, som sker över stora avstånd och flera våningar, knyts samman av automatiska transportbanor, pall- och spiralhissar, mm.

För Nordens största e-handelsaktör Komplett Group i norska Sandefjord har tillväxt varit fundamentet under 22 år. Kontinuerliga förbättringar av lager- och logistik har varit en förutsättning för framgång. Lösningarna från ITO PallPack garanterar ett effektivt flöde av varor både före och efter det automatiska plocklagret AutoStore.

Hos Komplett har två separata byggnader nu knutits samman till en, som internt kallas ”mellanbyggnaden”. Kenneth Hofstedt är driftchef på den tekniska avdelningen på Komplett och han berättar att utbyggnaden krävde omfattande förändringar i internlogistiken under 2018

”Det har krävt mycket planering och arbete, men resultatet är att vi nu har en mycket effektiv intern hantering av varor, från varumottagning hela vägen till kundleverans”, säger han, när han visar runt i det 26.000 kvadratmeter stora centrallagret.

Här är det tal om godshantering över stora avstånd och flera våningar, som knyts samman av automatiska transportbanor, pallhiss, spiralhissar med mera. Komplett började använda AutoStore år 2007 och har sedan dess haft kontinuerliga projekt för att utöka och förbättra internlogistiken. Transportlösningar från ITO PallPack säkerställer ett effektivt flöde av varor både före och efter det automatiska plocklagret, från varumottagning till expediering.

”Det finns helt enkelt inget utrymme för driftstopp här och vi letar alltid efter nya lösningar som kan förbättra flödet av varor”, säger logistikchefen Bjørn-Tore Svendsen, som menar att lösningarna varit nödvändiga för att uppnå den tillväxt, som bolaget har haft.

Hos Komplett plockas en vara i genomsnitt var tredje sekund. Fokus är på data- och elektronikprodukter, men hushållsapparater, foto, kosmetika och läkemedel har vuxit mycket de senaste åren.

Kompletts olika investeringsprojekt, som löper över mer än tio år, har gjort att man nu har en imponerande internlogistik med tekniska lösningar som säkerställer flödet av varor och gods. Vid varumottagningen hittar man packstationer och transportbanor för tomma förpackningar ut till kartongcontainer samt transportbanor för varor in till AutoStore. Från AutoStore har det installerats effektiva packstationer med streckkodsregistrering, automatiska kartongresare och skräddarsydda transportbanor ut till sorteringsanläggningen, som har hög kapacitet och består av åtta gravitationsbanor, samt möjligheter att bygga ut med modulbanor hela vägen in i speditörernas bilar. Automatiska sensorer, streckkodsläsare och kamerateknik övervakar och gör att allt fungerar.

Bjørn-Tore Svendsen betonar hur avgörande det är att samarbeta med leverantörer, som förstår vikten av driftsäkerhet.

”Under många år har ITO visat att de förstår den viktiga roll, som internlogistik spelar i ett företag som vårt. Anläggningen här är både anpassad till dagens behov och dimensionerad för framtida utbyggnad. Det är helt avgörande att samarbeta med leverantörer, som känner oss väl och förstår vår affärsmodell”, säger Bjørn-Tore Svendsen.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Nordvalls Etikett ingår partnerskap med utländska producenter

Nordvalls Etikett AB har slutit ett samarbetsavtal med holländska Geostick och franska Stratus Packaging. Bakgrunden till samarbetet är att bibehålla och stärka gemensamma marknadsandelar på en kraftigt konkurrensutsatt marknad.
Vid frågor om bilden, skriv till: christian.andersson@apeloga.se

Majoritet av konsumenter prioriterar inte återanvändbara förpackningar

Det globala konsultföretaget PA Consulting (PA), med basen i Storbritannien, genomförde nyligen en enkät bland fyratusen konsumenter i Storbritannien och USA. Den avslöjade nya insikter om konsumenternas attityder till förpackningar i snabbrestaurangsbranschen.
Reusable cup