Effektiva förpackningslinjer på Norges största baconfabrik

PUBLICERAD: 1 juni 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Hel- och halvautomatiska packlinjer för alla typer av skivade baconprodukter. Två packlinjer leder fram till samma industrirobot

Norska företaget Nortura, beläget i Rudshögda i Ringaker kommun, har installerat två nya förpackningslinjer för att möta ett kundkrav att få plats med fler baconförpackningar per transportförpackning.
De nya packlinjerna, som levererats av ITO Pall-Pack, har en hög automatiseringsgrad och är anpassade till en ny typ av emballage.

Nortura är Norges största baconleverantör, men producerar även köttkakor, pannbiffar, köttbullar och andra livsmedelsprodukter från gris, ko och får, de flesta under varumärket Gilde. Produktionen anpassas hela tiden efter marknaden och i höstas ändrades måtten på paketen för flera av baconprodukterna för slutmarknaden och man ändrade transportförpackningar från de välkända Gildebackarna i plast till kartongemballage. Bakom ändringen fanns ett krav på Nortura från en av kedjorna, om att få plats med ett större antal produkter i varje kartongemballage.

De två nya packlinjerna från ITO Pall-Pack hanterar bland annat Stjernebacon, Skogsbacon och Frokostbacon. Båda linjerna har transportband direkt från produktionen och tar löpande emot färdiga vakuumpackade produkter.

I linjen för Stjernebacon fylls tio baconpaket i varje wraparound-låda, med en produktionshastighet på upp till 70 baconpaket i minuten. Kartonglådorna öppnas i en integrerad packmaskin från Jomet och fylls med baconpaket, innan de automatiskt försluts och får en etikett från en integrerad etikettskrivare. Därefter transporteras kartonglådorna fram till en industrirobot, som staplar packade lådor på pallar, redo för hämtning med truck och emballering med sträckfilm i en halvautomatisk sträckfilmsmaskin från Pall-Pack. Roboten hämtar automatiskt en ny pall, när den fulla pallen har transporterats bort.

Den andra packlinjen består av en kartongresare, som öppnar och levererar färdiga kartonglådor på ett transportband, medan vakuumpackade baconprodukter kommer på ett eget transportband med våg och påklistring av en etikett med variabel vikt i streckoden. I den här linjen används manuell fyllning av kartonglådorna, innan de transporteras till samma industrirobot för påfyllning på pall.

Trond Andersen, som är projektansvarig, berättar om en lösning som specificerades mycket noggrant inom verksamheten innan företaget tog kontakt med aktuella leverantörer.

”ITO Pall-Pack visade sig vara lösningsorienterade i sitt sätt att ta sig an vår kravspecifikation och vi har fått en packanläggning, som är skräddarsydd för packning av våra baconprodukter. Vi har en viss erfarenhet av att packa våra produkter i kartonglådor sedan tidigare och ville ha någon med erfarenhet av både en hel- och halvautomatisk packprocess, som vi kan använda i fortsättningen under vår övergång från plastlåda till kartongemballage”, säger Trond Andersen.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432