Ecolean växer och bygger ny fabrik i Landskrona

PUBLICERAD: 16 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

”Våra framgångar fortsätter och nu är vi i behov av ytterligare produktionskapacitet”, säger Peter L Nilsson.

Helsingborgsbaserade förpackningsföretaget Ecolean AB utökar sin kapacitet och etablerar en ny tillverkningsenhet i grannstaden Landskrona. Ecolean skriver i ett pressmeddelande att man tecknat köpteavtal med kommunstyrelsen i Landskrona om förvärv av en 30.000 kvadratmeter stor fabrikstomt på industriområdet Kronan i södra delarna av staden. I köpeavtalet ingår också en markoption på ytterligare 30.900 kvadratmeter

Kommunfullmäktige i Landskrona ska godkänna köpeavtalet, vilket förväntas ske på ett sammanträde den 27 augusti, varefter Ecolean tar över marken och kan starta byggandet av en ny produktionsanläggning. Tillverkningen vid den nya anläggningen beräknas starta under år 2020.

”Våra försäljningsframgångar fortsätter på ett globalt plan och vi är i behov av ytterligare produktionskapacitet. På verksamhetsområdet Kronan i Landskrona har vi hittat ett markområde som passar utmärkt för Ecoleans expansion med sitt läge nära E6. Dessutom har vi under hela köpprocessen haft en bra och positiv dialog med Landskrona stad, vilket har varit viktigt för oss”, säger Peter L Nilsson, VD på Ecolean.

Ecolean utvecklar och producerar innovativa lättviktsförpackningar för framför allt mejeri- och dryckesindustrin. Företagets produkter tillverkas av så lite råmaterial som möjligt, vilket innebär en mycket låg miljöpåverkan genom hela livscykeln. Ecolean samarbetar med några av världens största varumärkesägare. 

Förutom i Sverige har Ecolean verksamhet i cirka trettio länder och omsatte drygt 900 miljoner kronor under 2017. Ecolean är privatägt och har globalt 400 anställda, varav hälften arbetar vid produktionsanläggningen och huvudkontoret i Helsingborg. 

”Vi är väldigt glada att få välkomna Ecolean och deras medarbetare till Landskrona. Ecolean är det senaste tillskottet bland företag som söker sig till Landskrona. På verksamhetsområdet Kronan finns sedan tidigare bland andra Oatly och Santa Maria och tidigare i år har både snabbmatkedjan Max och Preem etablerat sig där. Några faktorer, som förmodligen bidragit till beslutet att etablera i Landskrona, är den goda infrastrukturen, läget mitt i Öresundsregionen och prisvärd och anpassningsbar mark”, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432