Ecolean först med EPD för hela förpackningssystemet

PUBLICERAD: 18 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Ett exempel på en av Ecoleans EPD-rapporter.|Anna Palminger är hållbarhetschef på Ecolean.

Ecolean är först med en så kallad Environmental Product Declaration där man genomlyser både maskiner och förpackningar. Avsikten är att ge en tydlig bild av företagets miljöpåverkan, något som är värdefullt för både varumärkesägare och konsumenter.
 
Ecolean är den första leverantören av förpackningssystem som genomlyser och publicerar en detaljerad analys och beskrivning enligt Environmental Product Declarations (EPD). I denna beskriver man både sin lättviktsförpackning och fyllningsmaskinerna. Avsikten är att ge en enkel och tydlig bild av företagets miljömässiga påverkan under livscykeln och samtidigt att uppmana andra i industrin att följa efter. För att klara en EPD har man genomfört en omfattande analys av den miljöpåverkan verksamheten har.
”Jag tror att allt för många företag i vår bransch fokuserar bara på en liten del av sina erbjudanden, det kan handla om råmaterial, återvinning eller maskinegenskaper, men väldigt sällan handlar det om den totala livscykelns miljöpåverkan. Genom att publicera ett antal EPD tar vi ett grepp om helheten nu. Vi höjer ribban för att kunna ge livsmedelsproducenter och konsumenter hela bilden, utan någon form av green washing”, säger Peter L Nilsson, CEO på Ecolean.

För att bli så transparenta som möjligt har Ecolean följt den miljöpåverkan som komponenterna i maskinerna och förpackningarna genererar.

Anna Palminger är Sustainability Manager:
”Även om våra nya EPDs är bara en del av våra avsikter att vara ärliga och transparenta kring hur vi driver våra affärer, så är de viktiga. De bidrar till att göra det mycket enklare för varumärkesägare att jämföra våra erbjudanden mot andra förpackningslösningar på marknaden. Små mätningar kan vara viktiga för konsumenterna, men ska man verkligen kunna förändra något måste man se på helheten. Med detta skapar vi ett kraftfullt ramverk för beslut när man vill göra investeringar i hållbara förpackningslösningar”.

”Så vitt jag vet är detta första gången ett företag publicerar EPDs både på förpackningar och fyllningsmaskiner och jag uppskattar det”, kommenterar Kristian Jelse som är Programme Manager på The International EPD System.

En EPD är ett oberoende verifierat och registrerat dokument som ger transparent och jämförbar information om produkters miljöpåverkan i ett livscykelperspektiv.
Att det finns en EPD® för en produkt betyder inte att den deklarerade produkten är miljömässigt fördelaktigt jämfört med alternativen – det är bara en transparent deklaration av produktens miljöprestanda. Den relevanta standarden för EPD är ISO 14025, där de kallas ”typ III miljödeklarationer”.

 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x