I ett försök att minska nedskräpningen i natur och samhällen införde man i Skottland i oktober 2014 avgifter på stormarknadernas bärkassar. Men nu visar en undersökning, utförd i oktober 2016 av Keep Scotland Beautiful på uppdrag av miljöorganisationen INCPEN (Industry Council for research on Packaging & the Environment), att nedskräpningen inte minskat, utan tvärtom ökat med 38 procent, jämfört med en liknande undersökning i februari 2014!
Resultaten tyder på att avgifterna inte ändrar beteendet hos de människor, som slänger skräp. Även om antalet bärkassar är litet i förhållande till andra typer av skräp, så har mängden plastkassar ökat markant, trots avgifterna. Däremot visar undersökningen att bland skräpet har icke-avgiftslagda produkter som dryckesförpackningar och dryckesbägare minskat med 18 respektive 36 procent.
”Avgifterna påverkar inte de som skräpar ner. Två år efter införandet av avgifter på stormarknadernas bärkassar är nedskräpningsproblemet större än någonsin tidigare”, konstaterar Jane Bickerstaffe, som är VD för INCPEN.
Keep Scotland Beautifuls undersökning omfattar alla typer av skräp, som man kunde finna på 120 utvalda platser i skotska samhällen och på landsbygden. Småskräp som tuggummin och cigarettfimpar utgör merparten av skräpet och dessa är också de som är svårast att städa upp. Av större föremål består skräpet mest av papper, godisomslag, läskburkar, plastflaskor och cigarettpaket.
INCPEN består av brittiska tillverkare och återförsäljare genom hela leveranskedjan. Organisationen utför bland annat forskning för att förstå de miljömässiga och sociala effekterna av förpackningar och arbetar för att främja ansvarsfulla förpackningslösningar och hållbara försörjningskedjor. Sedan 1997 har INCPEN initierat ingående studier av nedskräpningen i Storbritannien.
—————————————
I sammanhanget vill vi passa på att slå ett slag för det kommande seminariet ”Minskad konsumtion av plastkassar – en stor utmaning men också unika möjligheter?”, som arrangeras av Packnews och nord emballage den 7 februari i Stockholm.
Där kommer man bland annat att debattera frågan om plastkassens vara eller inte vara, inte minst mot bakgrund av EU:s direktiv till medlemsländerna att verka för en neddragning i förbrukningen av tunna plastkassar.
Mer info om seminariet hittar du HÄR