Svensk Plaståtervinning växlar upp i sin anläggning i Motala och inför dygnet-runt-sortering. Det innebär att mängden plast, som sorteras varje vecka, ökar från ca 1.900 ton till drygt 2.150 ton. Initiativet möjliggör en ökad plaståtervinning i Sverige. Under 2021 räknar Svensk Plaståtervinning med att sortera upp emot 100.000 ton plastförpackningar.
”Vi växlar upp verksamheten för att möta den ökande mängden plast, som kommer in. Om flödet fortsätter som idag räknar vi med att sortera upp emot 100.000 ton plastförpackningar under året”, berättar Karin Petersson, operativt ansvarig på Svensk Plaståtervinning.
Svensk Plaståtervinning räknar med att anställa ytterligare ca 15 personer för att klara dygnet-runt-sorteringen. När verksamheten är i full drift, kommer Svensk Plaståtervinning att ha ca 80 anställda.
Svensk Plaståtervinning skriver i ett pressmeddelande att 2020 blev ett rekordår, då närmare tre miljarder plastförpackningar, eller drygt 90.000 ton, sorterades och skickades iväg från anläggningen för att bli nya produkter. Rekordet var en effekt av att vi var mer hemma under fjolåret och att vi blir alltmer miljö- och klimatmedvetna.
”För klimatet är det nödvändigt att mer plast sorteras och återvinns. Plastförpackningar som återvinns ger 30-40 procents lägre koldioxidutsläpp än om de förbränns”, säger Karin Petersson.
Materialåtervinningsgraden av plastförpackningar i Sverige är mellan 10-20 procent och den siffran måste bli bättre. Svensk Plaståtervinning skriver att man arbetar dagligen med att uppgradera verksamheten för att kunna sortera fler förpackningar och öka kvaliteten på det plastmaterial, som man skickar vidare.
”Vi har satt upp målet att Sverige ska ha 55 procent återvinningsgrad under år 2025”, avslutar Karin Petersson.
Sortering men ingen återvinning |
---|
Svensk Plaståtervinning i Motala invigdes i maj 2019 (läs HÄR). Den är Europas största och mest effektiva anläggning för sortering av förpackningsplast med kapacitet att ta emot alla insamlade plastförpackningar från svenska hushåll. Noterbart är att – trots namnet – så sker ingen återvinning av plast i anläggningen! Däremot sker en mycket effektiv sortering, rengöring, etc. av plastförpackningarna, där plasten sorteras upp i tio olika fraktioner med en renhetsgrad på över 95 procent. Den sorterade plasten skickas sedan vidare till olika företag, som är specialiserade på att återvinna och omvandla plastmaterialen till ny råvara och nya plastprodukter. |