Dygnet runt-sortering av plast hos Svensk Plaståtervinning

PUBLICERAD: 9 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Nu rullar sorteringsbanden dygnet runt hos Svensk Plaståtervinning i Motala. (Bild Svensk Plaståtervinning)|”Vi växlar upp för att möta den ökande mängden plast, som kommer in”, säger Karin Petersson. (Bild Svensk Plaståtervinning)

Svensk Plaståtervinning växlar upp i sin anläggning i Motala och inför dygnet-runt-sortering. Det innebär att mängden plast, som sorteras varje vecka, ökar från ca 1.900 ton till drygt 2.150 ton. Initiativet möjliggör en ökad plaståtervinning i Sverige. Under 2021 räknar Svensk Plaståtervinning med att sortera upp emot 100.000 ton plastförpackningar.

Karin Petersson, Svensk Plaståtervinning

”Vi växlar upp verksamheten för att möta den ökande mängden plast, som kommer in. Om flödet fortsätter som idag räknar vi med att sortera upp emot 100.000 ton plastförpackningar under året”, berättar Karin Petersson, operativt ansvarig på Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinning räknar med att anställa ytterligare ca 15 personer för att klara dygnet-runt-sorteringen. När verksamheten är i full drift, kommer Svensk Plaståtervinning att ha ca 80 anställda.

Svensk Plaståtervinning skriver i ett pressmeddelande att 2020 blev ett rekordår, då närmare tre miljarder plastförpackningar, eller drygt 90.000 ton, sorterades och skickades iväg från anläggningen för att bli nya produkter. Rekordet var en effekt av att vi var mer hemma under fjolåret och att vi blir alltmer miljö- och klimatmedvetna.

”För klimatet är det nödvändigt att mer plast sorteras och återvinns. Plastförpackningar som återvinns ger 30-40 procents lägre koldioxidutsläpp än om de förbränns”, säger Karin Petersson.

Materialåtervinningsgraden av plastförpackningar i Sverige är mellan 10-20 procent och den siffran måste bli bättre. Svensk Plaståtervinning skriver att man arbetar dagligen med att uppgradera verksamheten för att kunna sortera fler förpackningar och öka kvaliteten på det plastmaterial, som man skickar vidare.

”Vi har satt upp målet att Sverige ska ha 55 procent återvinningsgrad under år 2025”, avslutar Karin Petersson.

Sortering men ingen återvinning
Svensk Plaståtervinning i Motala invigdes i maj 2019 (läs HÄR). Den är Europas största och mest effektiva anläggning för sortering av förpackningsplast med kapacitet att ta emot alla insamlade plastförpackningar från svenska hushåll.
Noterbart är att – trots namnet – så sker ingen återvinning av plast i anläggningen! Däremot sker en mycket effektiv sortering, rengöring, etc. av plastförpackningarna, där plasten sorteras upp i tio olika fraktioner med en renhetsgrad på över 95 procent. Den sorterade plasten skickas sedan vidare till olika företag, som är specialiserade på att återvinna och omvandla plastmaterialen till ny råvara och nya plastprodukter.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x