Dygnet runt-sortering av plast hos Svensk Plaståtervinning

PUBLICERAD: 9 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Nu rullar sorteringsbanden dygnet runt hos Svensk Plaståtervinning i Motala. (Bild Svensk Plaståtervinning)|”Vi växlar upp för att möta den ökande mängden plast, som kommer in”, säger Karin Petersson. (Bild Svensk Plaståtervinning)

Svensk Plaståtervinning växlar upp i sin anläggning i Motala och inför dygnet-runt-sortering. Det innebär att mängden plast, som sorteras varje vecka, ökar från ca 1.900 ton till drygt 2.150 ton. Initiativet möjliggör en ökad plaståtervinning i Sverige. Under 2021 räknar Svensk Plaståtervinning med att sortera upp emot 100.000 ton plastförpackningar.

Karin Petersson, Svensk Plaståtervinning

”Vi växlar upp verksamheten för att möta den ökande mängden plast, som kommer in. Om flödet fortsätter som idag räknar vi med att sortera upp emot 100.000 ton plastförpackningar under året”, berättar Karin Petersson, operativt ansvarig på Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinning räknar med att anställa ytterligare ca 15 personer för att klara dygnet-runt-sorteringen. När verksamheten är i full drift, kommer Svensk Plaståtervinning att ha ca 80 anställda.

Svensk Plaståtervinning skriver i ett pressmeddelande att 2020 blev ett rekordår, då närmare tre miljarder plastförpackningar, eller drygt 90.000 ton, sorterades och skickades iväg från anläggningen för att bli nya produkter. Rekordet var en effekt av att vi var mer hemma under fjolåret och att vi blir alltmer miljö- och klimatmedvetna.

”För klimatet är det nödvändigt att mer plast sorteras och återvinns. Plastförpackningar som återvinns ger 30-40 procents lägre koldioxidutsläpp än om de förbränns”, säger Karin Petersson.

Materialåtervinningsgraden av plastförpackningar i Sverige är mellan 10-20 procent och den siffran måste bli bättre. Svensk Plaståtervinning skriver att man arbetar dagligen med att uppgradera verksamheten för att kunna sortera fler förpackningar och öka kvaliteten på det plastmaterial, som man skickar vidare.

”Vi har satt upp målet att Sverige ska ha 55 procent återvinningsgrad under år 2025”, avslutar Karin Petersson.

Sortering men ingen återvinning
Svensk Plaståtervinning i Motala invigdes i maj 2019 (läs HÄR). Den är Europas största och mest effektiva anläggning för sortering av förpackningsplast med kapacitet att ta emot alla insamlade plastförpackningar från svenska hushåll.
Noterbart är att – trots namnet – så sker ingen återvinning av plast i anläggningen! Däremot sker en mycket effektiv sortering, rengöring, etc. av plastförpackningarna, där plasten sorteras upp i tio olika fraktioner med en renhetsgrad på över 95 procent. Den sorterade plasten skickas sedan vidare till olika företag, som är specialiserade på att återvinna och omvandla plastmaterialen till ny råvara och nya plastprodukter.

Senaste nytt

YH-utbildningen till Förpackningsingenjör spelar en viktig roll för att forma branschens framtid

För att möta branschens behov krävs spetskompetens – och det är här yrkeshögskoleutbildningen Förpackningsingenjör – Packaging Solution Engineer spelar en avgörande roll enligt Finn Toompuu, utbildningsledare vid Haganässkolan i Älmhult.
Haganas_litenx

IKEM lanserar plastagenda där biomaterial tar plats

IKEM har lanserat en plastagenda med drygt 20 konkreta reformförslag som skyndar på omställningen till återvunnen och fossilfri råvara.
henrik-von-celsingx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX