DuraSense från Stora Enso ersätter fossilbaserad plast

PUBLICERAD: 14 maj 2018
UPPDATERAD: 25 januari

DuraSense-granulaten är en kombination av naturliga träfibrer och polymerer, mm.|”Med DuraSense kan man få en minskad miljöpåverkan på upp till 80 procent”, säger Jari Suominen.
|”Våra biokompositer kan återanvändas som material upp till sju gånger ”, berättar Patricia Oddshammar.
|Nu lanserar Stora Enso sina träbaserade biokompositer under varumärket DuraSense™ by Stora Enso

Under varumärket ”DuraSense™ by Stora Enso” lanserar Stora Enso träbaserade biokompositer, som ska kunna användas som förnybar ersättning för plastprodukter.
Biokompositerna tillverkas vid Hylte bruk i Småland och är resultatet av den investering på 12 miljoner euro, som Stora Enso offentliggjorde i början av förra året. (Läs HÄR)

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att man med lanserandet av DuraSense tar ytterligare ett steg mot att ersätta fossilbaserade material med förnybara alternativ och att DuraSense riktar sig till företag som vill ha ett högpresterande, hållbart och biobaserat alternativ till plast.

DuraSense-produkterna lämpar sig för en mängd olika användningsområden, från konsumentvaror till industriprodukter. Typiska användningsområden omfattar möbler, pallar, handverktyg, fordonsdelar, leksaker samt skönhets- och livsstilsprodukter, köksredskap och flaskkorkar.

”Att minska mängden plast och ersätta den med förnybara och spårbara material är en process som sker gradvis. Med DuraSense kan vi erbjuda kunderna träfiberbaserade alternativ, som ger högre hållbarhet och – beroende på produkten – en minskad miljöpåverkan på upp till 80 procent”, berättar Jari Suominen, chef för divisionen Wood Products inom Stora Enso.

Produktionen av biokompositer inleddes tidigare i år vid Hylte bruk. Vid full produktion kommer brukets årliga tillverkningskapacitet att vara 15.000 ton, vilket gör det till den största dedikerade tillverkningsenheten av fiberkompositer i Europa.

DuraSense-granulaten är en kombination av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser, som gör produkterna lika formbara som plast men samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä. Med DuraSense är det även möjligt att kombinera fibrer med återvunna eller biobaserade polymerer för att skapa ytterligare miljöfördelar.

Stora Ensos skriver att med DuraSense™ Eco100, som är en av produktkvaliteterna och baseras på träfibrer och biopolymerer, blir det till exempel möjligt att helt ersätta fossilbaserad plast till ett konkurrensmässigt pris.

”Prisvärd hållbarhet och miljöfrågor blir allt viktigare för konsumenterna. DuraSense kan minska konsumtionen av plastmaterial med upp till 60 procent, medförande att mindre mikroplast hamnar i naturen. Stora Ensos biokompositer kan återanvändas som material upp till sju gånger eller återvinnas tillsammans med andra plastmaterial, alternativt energiåtervinnas i slutet av produktens livslängd”, förklarar Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten på Stora Enso. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x