DuraSense från Stora Enso ersätter fossilbaserad plast

PUBLICERAD: 14 maj 2018
UPPDATERAD: 25 januari

DuraSense-granulaten är en kombination av naturliga träfibrer och polymerer, mm.|”Med DuraSense kan man få en minskad miljöpåverkan på upp till 80 procent”, säger Jari Suominen.
|”Våra biokompositer kan återanvändas som material upp till sju gånger ”, berättar Patricia Oddshammar.
|Nu lanserar Stora Enso sina träbaserade biokompositer under varumärket DuraSense™ by Stora Enso

Under varumärket ”DuraSense™ by Stora Enso” lanserar Stora Enso träbaserade biokompositer, som ska kunna användas som förnybar ersättning för plastprodukter.
Biokompositerna tillverkas vid Hylte bruk i Småland och är resultatet av den investering på 12 miljoner euro, som Stora Enso offentliggjorde i början av förra året. (Läs HÄR)

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att man med lanserandet av DuraSense tar ytterligare ett steg mot att ersätta fossilbaserade material med förnybara alternativ och att DuraSense riktar sig till företag som vill ha ett högpresterande, hållbart och biobaserat alternativ till plast.

DuraSense-produkterna lämpar sig för en mängd olika användningsområden, från konsumentvaror till industriprodukter. Typiska användningsområden omfattar möbler, pallar, handverktyg, fordonsdelar, leksaker samt skönhets- och livsstilsprodukter, köksredskap och flaskkorkar.

”Att minska mängden plast och ersätta den med förnybara och spårbara material är en process som sker gradvis. Med DuraSense kan vi erbjuda kunderna träfiberbaserade alternativ, som ger högre hållbarhet och – beroende på produkten – en minskad miljöpåverkan på upp till 80 procent”, berättar Jari Suominen, chef för divisionen Wood Products inom Stora Enso.

Produktionen av biokompositer inleddes tidigare i år vid Hylte bruk. Vid full produktion kommer brukets årliga tillverkningskapacitet att vara 15.000 ton, vilket gör det till den största dedikerade tillverkningsenheten av fiberkompositer i Europa.

DuraSense-granulaten är en kombination av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser, som gör produkterna lika formbara som plast men samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä. Med DuraSense är det även möjligt att kombinera fibrer med återvunna eller biobaserade polymerer för att skapa ytterligare miljöfördelar.

Stora Ensos skriver att med DuraSense™ Eco100, som är en av produktkvaliteterna och baseras på träfibrer och biopolymerer, blir det till exempel möjligt att helt ersätta fossilbaserad plast till ett konkurrensmässigt pris.

”Prisvärd hållbarhet och miljöfrågor blir allt viktigare för konsumenterna. DuraSense kan minska konsumtionen av plastmaterial med upp till 60 procent, medförande att mindre mikroplast hamnar i naturen. Stora Ensos biokompositer kan återanvändas som material upp till sju gånger eller återvinnas tillsammans med andra plastmaterial, alternativt energiåtervinnas i slutet av produktens livslängd”, förklarar Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten på Stora Enso. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x