Duni köper aktiemajoriteten i bioföretag ”down under”

PUBLICERAD: 14 oktober 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Exempel på engångsprodukter från BioPak Pty Ltd.|”Ett förvärv som passar perfekt in i vår strategiska ambition att bygga upp en solid verksamhet i APAC-regionen”, säger Johan Sundelin.

Duni AB förvärvar 75 procent av aktierna i BioPak Pty Ltd från entreprenörerna Gary Smith och Richard Fine. BioPak är en ledande leverantör av hållbara engångsförpackningar för matservering i Australien och Nya Zeeland. Förvärvet konsolideras inom Dunis affärsområde New Markets från och med mitten av oktober 2018.

BioPak, som startades 2006 med målet att erbjuda det mest hållbara och bäst miljöanpassade sortimentet för förpackningar på den australiensiska marknaden, har snabbt vuxit till att bli marknadsledare inom sitt område genom ett eftertraktat sortiment, byggt på fibrer, kartong och bioplaster.

BioPak har en stark tillväxttakt och har idag 26 anställda med en årlig omsättning på cirka 385 miljoner kronor.

Duni skriver att köpeskillingen uppgår till cirka 410 miljoner kronor för 75 procent av aktierna. och ryms inom nuvarande låneavtal. Det finns en tilläggsköpeskilling på 24 miljoner kronor för ytterligare fem procent av aktierna efter två år samt en köp- och säljoption för resterande 20 procent av aktierna fem år efter förvärvet. Köpeskillingen för de återstående 20 procenten är beroende av företagets tillväxt och lönsamhet under de kommande fem åren.

BioPak Pty Ltd, som har tre dotterbolag, kommer även fortsättningsvis att marknadsföras under sitt egna varumärke BioPak och vara ett fristående bolag i Duni-koncernen. Bolagets grundare kommer fortsatt att vara aktiva i bolaget och ingå i ledningsgruppen. 

”Detta förvärv passar perfekt in i vår strategiska ambition att ha en stark tillväxt inom området hållbara förpackningar och bygga upp en solid verksamhet i APAC-regionen”, säger Johan Sundelin, VD för Duni.

Duni skriver i ett pressmeddelande att aktierna i brittiska Kindtoo Ltd, med handelsnamnet Biopac UK, som Duni förvärvade i februari i år (läs HÄR), förs över till BioPak Pty Ltd på grund av synergier vad gäller produktsortiment och marknadsinriktning. Biopac UK kommer dock även fortsättningsvis att konsolideras inom affärsområdet Meal Service, eftersom det är verksamt på den europeiska marknaden.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front