Dubbel volym bioplast om tre år

PUBLICERAD: 17 maj 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Det var fullsatt när Nordens bioplastintresserade samlades för en heldag i Köpenhamn. Framför allt stora företag och matproducenter var närvarande. Längst fram syns dagens värd, Rasmus Grusgaard från Plastindustrien. Foto: Peter Ollén

Nu går utvecklingen av bioplaster snabbt. Redan om fyra år kommer man att ha fördubblat volymen i världen. Det betyder dock bara att man ersatt två procent, i stället för dagens en, med bioplast. Den fossilbaserade råvaran kommer fortsatt vara helt dominerande.

I vårt land fick utvecklingen av bioplast sig en knäck när riksdagen valde att lägga en kraftig skatt på alla plastpåsar, oavsett om de var gjorda av återvunnen plast, bioplast eller fossil plast. I dag är det främst Asien – och i mindre utsträckning USA – som driver på utvecklingen av bioplast.

Detta var något som framkom under den nordiska bioplastdagen i Köpenhamn. Inför ett fullpackat auditorium fick deltagarna höra om de många ambitiösa projekt som just nu snurrar i världen. Förvirringen kring bioplast är dock enorm. Det är ett samlingsnamn för plaster som inte tillverkats av fossil råvara. Men det är inte samma som att den är biologiskt nedbrytbar. Och det finns väldigt mycket annat man kan göra, som har större påverkan på plastanvändningen.

Textilier

Martin Ekenbarn från H&M berättade att de har ett starkt fokus på att i stället reducera mängden plast samt att återanvända den.

– 25 procent av vårt förpackningsmaterial ska vara borta 2025. Då ska också 100 procent av förpackningarna vara återanvändbara. Klädbranschen är annars en av de stora miljöbovarna och står för större andel av CO2- utsläppen än flyget och sjöfarten tillsammans. H&M tänker vara klimatpositiva till 2040. Då krävs bland annat att textilierna återvinns.

– Och det ska inte vara för att göra något sämre av dem. Det ska vara textil som återvinns till ny textil.

Livsmedel

Hälften av all bioplast används av livsmedelsbranschen. Gustav Nyström presenterade ett mycket spännande projekt som utvecklas i bolaget Empa. Man tar kasserade grönsaker och utvinner fiber ur dem. Detta görs om till en lösning som sedan sprayas på exempelvis gurkor och bananer. Resultatet är en produkt som håller väsentligt längre, samtidigt som den påsprejade bioplasten kan ätas och alltså inte behöver plockas bort från produkten.

– Du kan integrera sprayningen i en tvättstation, så att det inte blir ett extra moment, säger Gustav Nyström och berättar att de just nu experimenterar med fyra olika typer av plast.

Hasso von Pogrell arbetar med bioplast på europeisk nivå. Han berättar att mängden bioplast kommer att fördubblas under de kommande fyra åren. En tredjedel är dock inte nedbrytbar och av det övriga är det bara en mindre del som exempelvis bryts ner i vatten. Foto: Peter Ollén
Priser

I en paus pratar vi med Bo Wallteg från Nord-Emballage. Han berättar om Packnorth Award, där det finns flera kategorier för tävlande som börjat arbeta med bioplast.

– Plast är ett bra material som sådant och vi tycker det är positivt att i årets tävling också kunna lyfta fram de bästa exemplen på användning av bioplast. Läs mer på award.packnorth.se.

Plasttyper

Bioplast är gjord av biologiskt material, inte av olja. Bioplast är däremot inte automatiskt lättare att bryta ner, jämfört med fossil plast. Michael Carus kommer från Nova Institute och de har gjort en uppställning som kan beställas på deras hemsida, nova-institute.eu.

Stärkelse och produkter gjorda av cellulosa är de som bryts ner i alla miljöer – naturen, havet, på en soptipp eller en biogasanläggning. Tyvärr är den näst största volymen bioplaster (16 procent) tillverkad av Polybutylene succinate (PBS). Den kan bara brytas ner i industriell kompostering med minst 58 grader. Och då har den ändå bara brutits ner till 90 procent efter ett halvår.

Polybutyrate (PBAT) är den vanligaste bioplasten. Den prognostiseras att stå för en tredjedel av all bioplastanvändning om fyra år. Den kan brytas ner i en vanlig hemmakompost på ett år och i naturen på två år. Stärkelse och cellulosa, som ju även bryts ner i vatten, står sammanlagt tyvärr bara för sex procent av den totala volymen när man tittar på marknaden 2026. Det är annars ett material som är bra att återvinna eller bryta ner.

Michael Carus avslutar med att själv svara på sin egen fråga kring hur man i Bryssel ställer sig till bioplaster.

– De gillar inte alltid att det är biologiskt nedbrytbart. Varför? Helt enkelt för att det inte alltid är det bästa.

Mikroplaster

Det pratas mycket om mikroplaster och hur de skapas. Vad få av oss tänker på är att användning av en grästrimmer i trädgården är en formidabel producent av mikroplaster, efterhand som tråden slits. Borstarna vid gatsopning är ett annat, som dessutom spolas rakt ner i avloppsnäten när det regnar.

Michael Carus har testat de olika biomaterialen för att se vad som krävs om de ska brytas ner. Han är dock noga med att påpeka att återvinning alltid är förstahandsvalet, så att materialet används på nytt. Foto: Peter Ollén
Tryckbarhet

Hur går det då att trycka på bioplasterna? Trots frågor till dagens experter var det ingen som kände till några systematiska försök till detta. Det är dock givetvis mycket intressant att titta på och bli duktig på bioplast. Just nu är det en liten volym, så det är billigt att testa och komma in i marknaden. 2026 är volymen dubbelt upp mot i dag och sedan går det snabbt uppåt.

Mycket av bromsen i tillväxten handlar nu om att skapa tillräcklig tillverkningskapacitet. Det är något man arbetar hårt för i Asien. Men för den som vill skapa sig specialkunnande är det en bra tid att börja nu. Räkna dock med tveksamhet även från kundernas sida. Där är onekligen fokus mer på att reducera och att hitta sätt att återvinna den traditionella plasten.

Det finns en produkt som flera talare lyfte fram sin förvåning över att den inte är biologiskt nedbrytbar. Det är klistermärkena på frukt. Slänger man en dålig frukt så måste märket först tas bort, för det är inte nedbrytningsbart.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x