DS Smiths Nordenchef: ”Tiden talar för våra produkter”

PUBLICERAD: 19 november 2020
UPPDATERAD: 24 januari
DS Smiths Nordenchef Thorbjörn Sagerström. Foto: Claes Nordström

Ett år med pandemi och ökade klimatkrav. DS Smith agerade tidigt på detta med investeringar, Det har gjort att de står väl rustade för e-handeln och livsmedelsbranschens behov av transportförpackningar, enligt Torbjörn Sagerström, DS Smiths vd i Norden.

– När coronan slog till märkte vi direkt hur livsmedelsindustrin reagerade med ökad efterfrågan på transportförpackningar. Då hade vi redan vidtagit försiktighetsåtgärder mot smittspridning och kunde rida ut den första anstormningen utan problem. Alla kunde jobba för fullt, både på distans och i aktiv produktion, berättar DS Smiths Nordenchef Thorbjörn Sagerström i en intervju på företagets hemsida.

Enligt Sagerström har DS Smith upplevt en rejäl tillväxt under året. Genom investeringar stod förpackningstillverkaren väl rustat inför ökad e-handel och efterfrågan på e-handelsemballage.

– Utvecklingen inom e-handeln blev explosionsartad. Plötsligt var det Black Friday-nivå över hela linjen, säger han och tillägger att samarbetet de har med några av de största e-handelsaktörerna, exempelvis Elgiganten och Jollyroom, har gjort att de har byggt goda kunskaper om vad som krävs i fråga om format, enkel inpackning och varumärkesbyggande utseende.

Början på något nytt

Han betonar att han inte tror att den ökade e-handeln enbart är coronarelaterad:

– Dagens e-handel är början på nåt nytt. Helt i tiden, både när det gäller miljö och människors levnadssätt. Jag vet att det ibland höjs röster om att ökad e-handel skulle ge mer utsläpp. Men då glömmer man att konsumenterna väljer och köper allt de behöver utan att ens starta en bil. Med förfinad logistik och moderna transportfordon blir e-handeln det miljömässigt överlägsna alternativet.

Investerat på maskinsidan

För att möta uppgången i produktionsfabrikerna har företaget investerat genom att bygga om och anpassa befintliga maskiner för att skapa ökad kapacitet och flexibilitet:

– Glädjande nog har vi också en bredd i produktionen som gör att vi kan möta både små och stora förpackningsköpare med unika lösningar och avancerat tryck.

På stort allvar

Att DS Smith, som tillverkar förpackningar i wellpapp, tar miljöfrågorna på allvar är en annan faktor till företagets medvind, menar Sagerström.

– Utan tvekan. Och tittar man på våra ambitiösa löften att minska plasten från butikshyllorna och koldioxiden på vägarna så inser man att koncernen tar frågorna på mycket stort allvar.

 

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x