Dryckesflaska som tillverkas uteslutande av ”oceanplast”

PUBLICERAD: 28 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Företaget ZenWTR säljer dricksvatten förpackat på PET-flaskor som uteslutande är tillverkade av insamlad ”oceanplast” från asiatiska kustlinjer och vattenvägar. (Bild ZenWTR. Bilden är ett montage)|Erfarne dryckesentreprenören Lance Collin har grundat företaget ZenWTR. (Bild ZenWTR)

USA-baserade företaget ZenWTR har lanserat dricksvatten förpackat i världens första flaska tillverkad till 100 procent av insamlad ”oceanplast”. Inte bara flaskan utan även kapsylen och flaskans etikett består av sådan insamlad plast.

ZenWTR, som bildades i år av Lance Collin, en erfaren dryckesentreprenör, uppger att plasten i deras nya flaska är insamlad längs asiatiska kuster och vattenvägar och att det går åt fem insamlade PET-flaskor för att skapa en ny ZenWTR-flaska.

Erfarne dryckesentreprenören Lance Collin har grundat företaget ZenWTR. (Bild ZenWTR)

Företaget har fått tredjepartscertifiering från oberoende organisationen OceanCycle, vilket bekräftar att plasten i flaskorna kommer från återvunnen ”oceanplast” och att de nya flaskorna tillverkas enligt uppsatta standarder. ZenWTR uppger att man räknar med att man de närmaste fem åren ska kunna rädda cirka 23.000 ton plast från att förorena oceaner och hav.

Innan verksamheten inom ZenWTR kunde startas, byggde man under tre år upp sina leveranskedjor, för att säkerställa ett kontinuerligt flöde av insamlad plast från de aktuella kustmiljöerna. Företaget uppger också att även om återvunnen plast är dyrare som källmaterial än nyproducerad fossil plast, så lönar sig verksamheten eftersom energianvändningen för varje kilo återvunnen PET minskar med 84 procent jämfört med nyproduktion och utsläppen av växthusgaser blir 71 procent mindre.

All plast i ZenWTR:s nya flaska består alltså av återvunnen ”oceanplast”. Själva flaskan består av insamlad PET, medan förslutningen tillverkas av insamlad HDPE-plast.

ZenWTR uppger att man skänker en procent av sin omsättning till organisationer, som på olika sätt arbetar för att skydda miljöerna i hav och oceaner och som genom information och utbildning skapar kunskap och förändrade attityder.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x