Dricksvatten på flaska innehåller mikroplaster

PUBLICERAD: 15 mars 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Dricksvatten, förpackat i plast- eller glasflaskor, innehåller väsentliga mängder mikroplastpartiklar, enligt en universitetsstudie i USA.

Dricksvatten, buteljerat på plast- eller glasflaskor, innehåller signifikativa mängder av mikroplaster. Det visar en forskningsrapport från State University of New York i Fredonia, USA.

Vid en vetenskaplig undersökning, på uppdrag av Washingtonbaserade Orb Media, analyserades 250 flaskor med buteljerat vatten. Flaskorna kom från 19 orter i nio länder, fördelade på fem kontinenter. Brasilien, Kina, Indien, Kenya, Mexico, Thailand och USA var några av länderna, varifrån man hämtat in buteljerat dricksvatten till studien.

Elva ledande dryckesproducenter fanns representerade bland de undersökta produkterna, bland dem globala namn som Danone, PepsiCo, Coca-Cola, Nestlé och Gerolsteiner. Bland de undersökta varumärkena fanns dricksvatten som Aqua, Aquafina, Dasani, Evian, Gerolsteiner, Pure Life, San Pellegrino, m fl.

Forskarnas studie visade att i 93 av de 250 undersökta flaskorna innehöll vattnet så kallade mikroplaster i form av polypropen, nylon och PET. Den genomsnittliga mängden mikroplaster för hela det undersökta partiet var 325 partiklar per liter vatten, enligt ett pressmeddelande från Orb Media.

Merparten av de undersökta flaskorna var tillverkade av plast och resten av glas. Mikroplaster upptäcktes i såväl plast- som glasflaskorna.

Flera av de berörda varumärkesägarna har gjort egna tester och undersökningar, sedan resultatet av State University of New Yorks studie blev känt.

Tyska Gerolsteiner rapporterar sålunda att man vid sina egna tester funnit ”väsentligt lägre mängd mikroplaster per liter” i sitt buteljerade dricksvatten.

Även Nestlé testade ett antal flaskor med eget buteljerat dricksvatten och fann betydligt lägre halter mikroplaster än de amerikanska forskarna.

”Vi testade ett halvt dussin flaskor från tre olika platser och hittade noll till fem mikroplastpartiklar per liter vatten”, säger Nestlés kvalitetschef Frederic de Bruyne.

Samtliga berörda tillverkare och varumärkesägarehar har poängterat att man till punkt och pricka följer de bestämmelser och riktlinjer för produktion, tappning, etc., som satts upp av respektive lands regeringar och myndigheter.

Brittiska tidningen The Guardian rapporterar om en liknande undersökning, som utförts av forskaren Abigail Barrows vid Ocean Analytics, USA, på uppdrag av miljöorganisationen Story of Stuff. Här fann man mikroplaster i dricksvattnet hos 19 varumärken, samtliga hemmahörande i USA.

Enligt Abigail Barrows finns det flera olika sätt och vägar för mikroplastpartiklarna att hamna i det buteljerade vattnet.

”Mikroplastpartiklar är så små och lätta att de enkelt kan bli luftburna. Kontaminering i dricksvatten kan ske såväl utanför som inne i fabriker och tappstationer. Partiklarna kan till exempel komma från fläktar eller personalens kläder”, säger Abigail Barrows.

Anca Paduraru, som är talesman för EU-kommissionen i frågor kring livsmedelssäkerhet, säger att det finns inga specifika bestämmelser i Europa som reglerar förekomsten av mikroplaster i buteljerat dricksvatten.

”Men lagstiftningen säger tydligt att det inte får finnas några föroreningar i vattnet”, säger Anca Paduraru.

Enligt Orb Media finns det inte heller i USA några specifika regler och bestämmelser kring förekomst av mikroplaster i drycker och livsmedel.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lidl i Storbritannien tar bort designelement som tilltalar barn

I Storbritannien har Lidl beslutat att man tar bort alla designelement som uppskattas av barn på förpackningarna till sina minst hälsosamma, egna varumärken. Det ska vara klart till mitten av året och ska hjälpa föräldrar att handla nyttigare till barnen.
LIDLx

Ishidas Europes nyckelroll i Maple Leafs jättelika kycklingfabrik

I samarbete med Maple Leaf Foods, en av Kanadas ledande kött- och fjäderfäproducenter, har Ishida Europe spelat en nyckelroll i etableringen av Maple Leaf Foods nyligen öppnade fabrik för kyckling i London, Ontario. Det är en stors satsning värd C$772 miljoner.
Ishida - Maple Leaf 3x

Ärlighet varar längst för Gbgt Box

Gbgt Box menar att ärlighet är en nyckel till framgång. För något år sedan vann man ett Guldägg för Atmosphere, en serie förpackningar i varandra, typ den ryska dockan, där man nog beskrev ingående material och förpackningens CO2 generering. Nu kommer nästa serie som man kallar Honest Packaging.
GBGT-321-1-scaledx

Tetra Pak elektrifierar transporter mellan lager i Malmö

För första gången använder Tetra Pak en helt eldriven lastbil. Lastbilen utgår från Tetra Pak i Lund, där den laddas över natten. Därefter lastas den och körs till två externa lager i Malmö hamn.
tetra lastbilx