Dricksvatten på flaska innehåller mikroplaster

PUBLICERAD: 15 mars 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Dricksvatten, förpackat i plast- eller glasflaskor, innehåller väsentliga mängder mikroplastpartiklar, enligt en universitetsstudie i USA.

Dricksvatten, buteljerat på plast- eller glasflaskor, innehåller signifikativa mängder av mikroplaster. Det visar en forskningsrapport från State University of New York i Fredonia, USA.

Vid en vetenskaplig undersökning, på uppdrag av Washingtonbaserade Orb Media, analyserades 250 flaskor med buteljerat vatten. Flaskorna kom från 19 orter i nio länder, fördelade på fem kontinenter. Brasilien, Kina, Indien, Kenya, Mexico, Thailand och USA var några av länderna, varifrån man hämtat in buteljerat dricksvatten till studien.

Elva ledande dryckesproducenter fanns representerade bland de undersökta produkterna, bland dem globala namn som Danone, PepsiCo, Coca-Cola, Nestlé och Gerolsteiner. Bland de undersökta varumärkena fanns dricksvatten som Aqua, Aquafina, Dasani, Evian, Gerolsteiner, Pure Life, San Pellegrino, m fl.

Forskarnas studie visade att i 93 av de 250 undersökta flaskorna innehöll vattnet så kallade mikroplaster i form av polypropen, nylon och PET. Den genomsnittliga mängden mikroplaster för hela det undersökta partiet var 325 partiklar per liter vatten, enligt ett pressmeddelande från Orb Media.

Merparten av de undersökta flaskorna var tillverkade av plast och resten av glas. Mikroplaster upptäcktes i såväl plast- som glasflaskorna.

Flera av de berörda varumärkesägarna har gjort egna tester och undersökningar, sedan resultatet av State University of New Yorks studie blev känt.

Tyska Gerolsteiner rapporterar sålunda att man vid sina egna tester funnit ”väsentligt lägre mängd mikroplaster per liter” i sitt buteljerade dricksvatten.

Även Nestlé testade ett antal flaskor med eget buteljerat dricksvatten och fann betydligt lägre halter mikroplaster än de amerikanska forskarna.

”Vi testade ett halvt dussin flaskor från tre olika platser och hittade noll till fem mikroplastpartiklar per liter vatten”, säger Nestlés kvalitetschef Frederic de Bruyne.

Samtliga berörda tillverkare och varumärkesägarehar har poängterat att man till punkt och pricka följer de bestämmelser och riktlinjer för produktion, tappning, etc., som satts upp av respektive lands regeringar och myndigheter.

Brittiska tidningen The Guardian rapporterar om en liknande undersökning, som utförts av forskaren Abigail Barrows vid Ocean Analytics, USA, på uppdrag av miljöorganisationen Story of Stuff. Här fann man mikroplaster i dricksvattnet hos 19 varumärken, samtliga hemmahörande i USA.

Enligt Abigail Barrows finns det flera olika sätt och vägar för mikroplastpartiklarna att hamna i det buteljerade vattnet.

”Mikroplastpartiklar är så små och lätta att de enkelt kan bli luftburna. Kontaminering i dricksvatten kan ske såväl utanför som inne i fabriker och tappstationer. Partiklarna kan till exempel komma från fläktar eller personalens kläder”, säger Abigail Barrows.

Anca Paduraru, som är talesman för EU-kommissionen i frågor kring livsmedelssäkerhet, säger att det finns inga specifika bestämmelser i Europa som reglerar förekomsten av mikroplaster i buteljerat dricksvatten.

”Men lagstiftningen säger tydligt att det inte får finnas några föroreningar i vattnet”, säger Anca Paduraru.

Enligt Orb Media finns det inte heller i USA några specifika regler och bestämmelser kring förekomst av mikroplaster i drycker och livsmedel.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning