Doktorsavhandling som fokuserar på matsvinn

PUBLICERAD: 8 december 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Mattias Eriksson har doktorerat med matsvinn i fokus. (Foto: Teresa Pribil)

Mattias Eriksson har sedan 2010 doktorerat på Institutionen för energi och teknik vid SLU i Uppsala och i dagarna har han lagt fram sin avhandling ”Supermarket food waste – Prevention and management with the focus on reduced waste for reduced carbon footprint”.
I sin forskning har Mattias Eriksson undersökt hur mycket och vad som slängs i sex livsmedelsbutiker från avdelningarna mejeri, ost, chark, kött och frukt & grönt. Därefter har han simulerat vad konsekvenserna skulle bli, om man förhindrade svinn genom att öka hållbarheten genom sänkt förvaringstemperatur. Slutligen har han undersökt hur man bäst tar hand om det matsvinn, som ändå uppstår.

Mattias Eriksson hoppas att hans forskning ska göra skillnad och bidra till att vi tar ett steg mot en mer hållbar värld, där vi inte slösar bort våra resurser på matsvinn.

”Enligt mig så är ett av de viktigaste resultaten i min forskning, att det är svårt att återvinna mat på ett effektivt sätt, och att det därför blir väldigt viktigt att förhindra överproduktion, så att mat inte behöver kastas. Med andra ord är det en dålig lösning att göra biogas av mat, även om det kan vara en bra lösning för det matavfall som ändå uppstår”, säger Mattias Eriksson.

Mattias Eriksson främsta tips för att matsvinnet ska minska är att helt enkelt inte producera eller köpa mer än det man säljer respektive konsumerar.

” Detta gäller alla led i kedjan och är givetvis betydligt svårare än det låter, men så länge vi fortsätter överproducera och överkonsumera mat så är matsvinnet en naturlig konsekvens”, säger Mattias Eriksson.

Han har inte fokuserat på förpackningens roll i sin forskning men han tror att svinnet skulle vara högre i logistikkedjan om man tog bort förpackningarna.

”Det finns fortfarande massor att undersöka gällande matsvinn i butiker, men min förhoppning är att jag framöver också ska kunna bredda forskningen till andra typer av verksamheter, som restauranger och storkök där jag inte har sett samma typ av djupgående forskning, som nu har utförts på butiker”, säger Mattias Eriksson.

Källa: Wellpappnytt 4/2015

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax