Digital ceremoni när Stora Enso invigde förpackningsanläggning

PUBLICERAD: 20 maj 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Pappermaskinen PM7 vid Uleåborgs bruk har nu byggts om till en högmodern maskin för produktion av kraftliner. (Bild Stora Enso)

I dag, 20 maj 2021, genomförde Stora Enso en digital invigningsceremoni för att fira den framgångsrika konverteringen av bruket i Uleåborg (Oulu) i Finland. Produktionen har ställts om från papper till högkvalitativ kraftliner. Finlands statsminister Sanna Marin invigde anläggningen.

Projektet, som totalt kostat 350 miljoner euro (ca 3,6 miljarder kronor), har löpt enligt plan från investeringsbeslutet i maj 2019, till dess att kommersiella leveranser inleddes under första kvartalet 2021.

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att den pågående inkörningsfasen går snabbare än planerat och gensvaret från kunderna har varit positivt. Maskinen PM7, som konverterats från papperstillverkning till en högkvalitativ produktionslinje för nyfiberbaserad kraftliner, beräknas uppnå sin avsedda årliga produktionskapacitet på 450.000 ton i slutet av juni 2021.

”Stora Enso har en lång och stolt historia av att kunna omvandla och utveckla verksamheten för att möta framtiden. Med dagens invigning firas ett framgångsrikt genomfört projekt. Förpackningar står redan i dag för 40 procent av vår totala omsättning och den tillkomna kraftlinerkapaciteten i Uleåborg gör att vi ytterligare kan stärka Stora Ensos erbjudande”, säger Annica Bresky, Stora Ensos VD och koncernchef.

Den produkt, som produceras i den konverterade maskinen, är kraftlinern AvantForteTM by Stora Enso, som har tre fiberlager och därmed är den starkaste kraftlinern i Stora Ensos portfölj. Den kan exempelvis användas i förpackningar för färska, feta eller fuktiga livsmedel, samt i premiumförpackningar för e-handeln.

”Det är mycket fördelaktigt med tillgång till ytterligare premiumkapacitet på den snabbväxande marknaden för wellpappråvara. Corona-pandemin har förändrat konsumtionsmönster för såväl näthandel som hälsosammare matvanor – områden där förnybara förpackningsmaterial spelar en viktig roll. Med AvantForte har vi nu ett nytt utbud av premiumprodukter att erbjuda våra kunder”, säger Hannu Kasurinen, divisionschef för Packaging Materials inom Stora Enso.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost