Detaljhandeln avslutade året med rekordomsättning under december

PUBLICERAD: 29 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari


Omsättningen för den svenska detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 5,1 procent mellan december 2013 och december 2014. Dagligvaruhandeln ökade med 3,5 procent medan sällanköpsvaruhandeln ökade med 6,4 procent. Det visar statistik, som redovisas av marknads- och analysföretaget HUI Research.
Omsättningen i december blev nästan 70 miljarder kronor, vilket motsvarar enrekordartad tillväxt om 5,1 procent.

”Den starka tillväxten översteg säkert mångas förväntningar för julhandeln i år. Hushållen har det gott ställt och tillsammans med en fortsatt låg ränta och en låg inflation har de återigen börjat känna sig trygga och sakta återfått konsumtionslusten”, skriver HUI i ett pressmeddelande.

Av de olika områdena inom detaljhandeln visar dagligvaruhandeln upp en ökning på 3,5 procent för perioden, medan sällanköpshandeln, tack vare en stark julhandel, ökade med 6,4 procent.

Enligt HUI var den största vinnarbranschen under julhandeln i år möbelhandeln, som trots starka jämförelsetal ökade med över 10 procent. Även apotekshandeln och optikhandeln visade starka utvecklingstal under december. Andra branscher har haft det tuffare under julhandeln. Detta gäller bland annat leksakshandeln, där en allt större andel av konsumenterna byter inköpskanal och istället handlar via nätet.

Utsikterna för 2015 är ljusa och HUI:s prognos för den totala detaljhandeln är en tillväxt om 3,0 procent.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx