Det skenade elpriset tvingar Lessebo till produktionsstopp

PUBLICERAD: 1 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Lessebo Paper, beläget i sydöstra Småland, mellan Växjö och Emmaboda, tvingas nu till produktionsstopp på grund av de rekordhöga elpriserna. (Bild Lessebo Paper)|Jens Olson är VD på Lessebo Paper sedan september 2021. (Bild Lessebo Paper)

Det skenande elpriset tvingar nu anrika pappersbruket Lessebo Paper, som ligger i sydöstra Småland, mellan Växjö och Emmaboda, till produktionsstopp.

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att brukets elkostnader nu har ökat från ca 32 miljoner kronor per år till ca 203 miljoner kronor!

”Det kraftigt höjda elpriset tvingar Lessebo Paper att stoppa produktionen från och med onsdag den 31 augusti. Beslut om produktion kommer framöver att tas dagligen beroende på elpriset”, skriver bolaget i sitt meddelande.

Spotpriset för el i södra Sverige har ökat markant de senaste månaderna. Igår, den 31 augusti, låg elpriset på en nivå av 518,73 euro per MWh, vilket resulterar i en daglig elkostnad på över 58.000 euro (ca 620.000 kronor) för Lessebo Paper…

Jens Olson är VD på Lessebo Paper sedan september 2021. (Bild Lessebo Paper)

Lessebo Paper skriver att pappersindustrin är elintensiv och elprishöjningarna kommer med största sannolikhet att inte bara påverka Lessebo Paper utan flera andra industrier i södra Sverige.

”Sedan hösten 2021 har elpriset successivt ökat och vi kan inte se att höjningarna har avtagit, snarare tvärtom. Historiskt sett innebär vinterperioden oftast höga elpriser och att vi redan i augusti har rekordhöga elpriser är ett bekymmer”, säger Lessebo Papers VD Jens Olson, som också poängterar att regeringen snabbt måste komma med åtgärder gällande elområdesfördelningen.

Lessebo Paper, som har 110 anställda, tillverkar välkända kvaliteter av färgade skriv- och tryckpapper, men också högkvalitativa förpackningspapper, bland annat till tunnare wellpappkvaliteter som E-flute och F-flute samt till lyxigare wellpappförpackningar under benämningen Lessebo Luxury Packaging.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432