Det händer på Scanpack: Arash satte stopp för svinnet

PUBLICERAD: 6 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Arash Derambarsh lyckades få de franska livsmedelsjättarna att sluta slänga mat och i stället skänka den till behövande. På Scanpack berättar han hur han bar sig åt!

36-årige fransmannen Arash Derambarsh har lyckats med vad få trodde var möjligt: han fick Frankrikes livsmedelsjättar att sluta slänga mat och istället skänka den till behövande människor! För detta har han hyllats av Hillary Clinton och världsstjärnor som Bono i U2. Och i vinter blir han uppmärksammad gäst hos Skavlan i TV.
Men först kommer han till Göteborg och förpackningsmässan Scanpack, där han ska berätta om sitt projekt!

Arash Derambarsh, som är kommunalråd i Paris-förorten Courbevoie, växte upp i en fattig flyktingfamilj från Iran och som ung studerade han juridik i Paris.
”Jag var 20 år och hungrig hela tiden, men när jag betalat hyran hade jag nästan inga pengar till mat”, berättar Arash.
Studieårens hårda villkor ledde till att Arash engagerade sig politiskt och som förtroendevald politiker började han driva frågan om matslöseriet bland stora livsmedelsproducenter och butiker. Men han stötte på motstånd – för livsmedelsbranschen var det lättare att slänga mat, som närmade sig utgångsdatum, än att ge bort den.
Problemen var främst logistiska. Men det fanns också en juridisk aspekt: om någon blev sjuk av maten, skulle då butiken ställas till ansvar?

Men Arash gav sig inte så lätt. Han kom överens med några butiksägare i Courbevoie och började själv tre gånger i veckan hämta mat på kvällarna, när butikerna stängde, och köra ut den till behövande.
”Jag upptäckte att behoven inte bara fanns hos de hemlösa. Även många familjer har svårt att få pengarna att räcka till. Samtidigt slänger en fransk supermarket uppemot 40 kilo mat om dagen. Det räcker för att livnära 100 människor”, berättar Arash.

I januari i år startade Arash ett upprop på internetplattformen Change.org, där han krävde ett förbud mot butiker att slänga mat och istället skänka den till en valfri välgörenhetsorganisation.
Petitionen samlade på kort tid över 210.000 namnunderskrifter. Den fick gehör ända upp i franska regeringen och nationalförsamlingen, som den 21 maj antog förslaget som ett tillägg i den nya lagen om energiomställning.

Förbudet gäller större butiker (över 400 kvadratmeter), som kan bötfällas med upp till 75.000 euro om de ertappas med att kasta mat. Och i praktiken har lagen redan trätt i kraft, eftersom livsmedelskedjorna frivilligt åtagit sig att följa de nya riktlinjerna!

Presidentkandidaten och förre utrikesministern i USA, Hillary Clinton, har hyllat Arash Derambarsh för hans insatser. Och välkände intervjuaren Skavlan ville se honom som gäst i samband med hans Göteborgs-besök. Men Arash prioriterar Scanpack:
”Jag vill förbereda mig väl och min tid räcker inte till för ett TV-framträdande nu. Vi kom överens om att jag ska medverka i Skavlan i januari 2016 istället”, säger Arash.

Den 22 oktober föreläser Arash Derambarsh på Scanpack och hans framträdande är en del av Save Food-initiativet.
”Jag känner mig hedrad över att vara inbjuden till Sverige, som är ett av världens ledande länder, när det gäller etik och ekologi. Det är en stor ära”, avslutar Arash Derambarsh.
(Källa Svenska Mässans tidning)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x