Den obebodda paradisön som har världsrekord i plastskräp!

PUBLICERAD: 16 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Forskarna fann stora mängder ilandflutet skräp – allt från stora plastföremål som backar

Den obebodda korallön Henderson Island i Stilla havet borde vara en paradisö – men i själva verket har ön världsrekord i plastskräp, som spolats iland av havet..!
Henderson Island tillhör brittiska Pitcairnöarna och är obebodd sedan flera hundra år. Ön ligger i utkanten av en stor oceanvirvel i södra Stilla havet och trots att det är 500 mil till närmsta kontinent så bär öns sandstränder tydliga vittnesmål om hur den moderna civilisationen påverkar i stort sett alla miljöer på jordklotet…

En forskarduo från Tasmanien och Storbritannien, som har kartlagt mängden skräp på ön, säger att ön har världsrekord i mängden plastskräp per kvadratmeter!

Forskarnas rapport har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

Henderson Island är 45 kvadratkilometer stor och har tre strandområden samt i övrigt tät växtlighet. På stränderna fann forskarna stora mängder ilandflutet skräp. En stor del av skräpmängden utgörs av mikroplast, dvs. plastskräp som är mindre än fem millimeter stora.
I siffor bestod fynden av 671,6 skräpföremål per kvadratmeter! Enligt en uppskattning fanns det 37,7 miljoner skräpföremål med en sammanlagd vikt av 17,6 ton på ön, när studien gjordes. Och varje dag flyter mer skräp iland…

”Det som har hänt på Henderson Island visar, att det inte går att komma undan plastskräpet, inte ens på de mest avlägsna platserna i våra hav. Baserat på vår insamling på fem platser på ön har vi beräknat att mer än 17 ton plastskräp har hamnat på ön, med mer än 3.570 nya skräpföremål. som flyter i land varje dag, endast på en av stränderna”, säger Jennifer Lavers, forskare vid IMAS (Instiute for Marine and Antarctic Studies) på Tasmanien, i ett pressmeddelande.

Som om detta inte var nog, så påpekar forskarna att mängden plastskräp, som man funnit och uppskattat på Henderson Island, troligen ligger i underkant, eftersom mycket plastskräp ligger begravt under sand, som spolas upp av vindar och tidvatten.

Henderson Island finns med på FN-organet Unescos världsarvslista. Enligt denna är korallön en av de få atoller i världen ”vars ekologi har varit praktiskt taget opåverkad av mänsklig närvaro”. En beskrivning som alltså knappat är giltig i dag!

Här finns en kort video, som en av forskarna spelade in vid besöket på Henderson Island.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432