Den nya färgen som gör svart plast detekterbar

PUBLICERAD: 9 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Colour Tones nya “svarta” färg gör att svarta plastprodukter nu kan detekteras i sorteringsanläggningar som använder sig av NIR-teknologi.

Svartfärgad plast är nästan omöjlig att detektera i sorteringsanläggningar, som använder NIR-teknik (NIR = ”Nära Infrarött”). Men nu har företaget Colour Tone hittat en lösning genom att utveckla en ny ”svart” färg, som kan upptäckas även i NIR-detektorer.

Svart plast är i regel färgad med ”Carbon Black” – dvs en helt svart färg, som ”suger åt sig” ljus och därför inte upptäcks i NIR-detektorer. Resultatet blir att dessa svarta plastprodukter sorteras bort, trots att de går alldeles utmärkt att återvinna och ingå i nya plastprodukter.

Men nu kommer en ny färg som löser detta problem. Det är företaget Colour Tone som utvecklat en svart färg, där man tillsatt ett grönt färgstoff, som tillåter ljuset från NIR-anläggningen att passerar igenom och därmed detektera produkten och sortera ut den till återvinning.

Nackdelen med den nya svarta färgen är att den får en lätt grönaktig ton och inte den ”knallsvarta” ton som plast färgad med Carbon Black har. 

Först ut att använda den nya ”svarta” färgen är engelska mejeriet The Collective Dairy UK, som försett en del förpackningar med ett plastlock i den nya färgen.
 

(Källa EmballageFokus/Packnews.dk & Packaging News)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}