Den långa väntan är nu över: Scanpack äntligen tillbaka!

PUBLICERAD: 1 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Anna-Lena Friberg, affärsansvarig för Scanpack, är full av förväntan inför årets Scanpack i oktober. (Bild Svenska Mässan)|Prisutdelningen i förpackningstävlingen Packnorth Award är en av nyheterna på Scanpack 2022.

Fjolårets Scanpack blev som bekant uppskjuten på grund av Covid 19-pandemin – men nu är mässan tillbaka. Den 4 oktober 2022 slåss portarna upp på Svenska Mässan i Göteborg för en förpackningsmässa i toppform!

Med tematiteln ”The Packaging Event for A New Era” laddar Scanpack 2022 för tidernas upplevelse, med ett stort internationellt inslag, högprofilerade talare, sociala aktiviteter och nya initiativ som visar vägen in i förpackningsindustrins framtid.

”Men hjärtat är förstås alla utställare och besökare! Det är de som tillsammans skapar den härliga stämningen”, säger Anna Lena Friberg, affärsansvarig för Scanpack.

Scanpack gick senast 2018 och efter att mässan sköts upp i fjol är det alltså äntligen dags igen – och Anna Lena Friberg har stora förväntningar.

”Intresset i branschen ett stort. Alla verkar få en energikick av att återigen ses, nätverka, inspireras och göra affärer”, säger hon.

Årets mässa är fullmatad. Hittills har 350 utställare från ett 20-tal länder bokat in sig. Siktet är satt på framtiden för förpackningsindustrin, vilket avspeglas i årets fem teman: nya trender, nya material, innovationer, hållbarhet och digitalisering.

Mångas blickar kommer att riktas mot stora scenen, där en rad spännande talare medverkar, bland andra Alex Henriksen, VD för Tetra Pak North Europe, Wim Vouters från DS Smith, Mike Baxter från Berry Global, företrädare för H&M och ICA samt Martina Bonnier, chefredaktör på Vogue Scandinavia, som bildat ett strategiskt samarbete med Stora Enso.

Nytt för i år är arenorna Scanpack Summit och Scanpack Pioneers.

”Med Summit skapar vi en strategikonferens med internationell utblick för beslutsfattare inom näringsliv och politik. En av huvudtalarna är Märtha Rehnberg, politisk ekonom på tankesmedjan DareDisrupt, som kommer att prata om konsumentkraftens påverkan på morgondagens förpackningsindustri”, berättar Anna Lena Friberg.

Scanpack Pioneers blir en framtidsarena med fokus på innovation, cirkulära lösningar och case-presentationer där startups möter etablerade bolag och akademi. Bland de medverkande utställarna märks Billerud, Stora Enso, Nordisk Bioplastförening, SIS, A Good Choice, Liplid och Micvac. Ambitionen är att visa lösningar som kan göra framtiden konkret inom till exempel klimatsmarta förpackningar, nya material och teknologier. Sådant som inte är kommersialiserat ännu, men snart kan bli det.

Prisutdelningen i förpackningstävlingen Packnorth Award blir en av nyheterna på Scanpack 2022.

”Tyngdpunkten på Pioneers ligger i affärsutveckling och matchmaking mellan bolag och startups blir en viktig del av konceptet. Vi för samman aktörer, som kanske annars inte skulle träffats, och öppnar på så sätt nya affärsmöjligheter” framhåller Anna Lena Friberg.

En annan nyhet på årets Scanpack är prisutdelningen i förpackningstävlingen Packnorth Award. Innovativa förpackningslösningar utses i 37 kategorier och får motta pris på stora scenen.

Lunchkonferensen Pack@lunch återkommer på årets Scanpack, som även har ett ovanligt rikt utbud av sociala aktiviteter. Det kommer att finnas gott om tillfällen att mingla även efter mässan har stängt. Varje dag samlas branschen på afterwork i Gothias Towers lobbybar.

”Nätverkandet är en viktig del Scanpack. Vi satsar helhjärtat på att utveckla våra mötesplatser för att ge alla deltagare de bästa förutsättningarna för att mötas och hitta nya spännande samarbeten”, avslutar Anna Lena Friberg.

Scanpack är norra Europas viktigaste förpackningsmässa och går den 4-7 oktober 2022 på Svenska Mässan i Göteborg. En kreativ knutpunkt helt inriktad på att dela idéer om ny teknik, nya material och nya lösningar inom förpackningsbranschen. Läs mer på mässans hemsida.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx