Den frivilliga märkningen ”Från Sverige” fyller ett år

PUBLICERAD: 20 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Märkningarna ”Från Sverige” och ”Kött från Sverige” har nyligen kompletterats med ”Mjölk från Sverige”. (Bild Från Sverige)
|”Vi ser en fantastisk utveckling av Från Sverige-märkningen”

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige fyller nu ett år.
”Vi ser en fantastisk utveckling. Under ett år har runt 7.000 varor fått tydlig ursprungsmärkning med märket ”Från Sverige” och i dagsläget har fler än 120 företag anslutit sig till märkningen”, säger Maria Forshufvud, VD för Svenskmärkning AB.

Sedan ”Från Sverige” lanserades den 20 april 2016 har reglerna utvecklats och kravet på transparens gentemot konsumenterna stärkts. Idag kan såväl fisk som dryck och vilt märkas med svenskt ursprung under förutsättning att produkterna lever upp till reglerna.

Märkena ”Från Sverige” och ”Kött från Sverige” har nyligen kompletterats med ”Mjölk från Sverige”.

”Vi vet att konsumenterna värnar den svenska djurvälfärden med friska djur och låg användning av antibiotika. Ett uttryck för det är en stark efterfrågan på svensk mjölk och svenskt kött. Därför kompletteras märkesportföljen med ett förtydligande för just mjölk”, säger Maria Forshufvud

Reglerna är desamma oavsett märke. För att använda märkningen ska företagen teckna avtal med Svenskmärkning AB. Produkterna ska ha sitt ursprung i Sverige, vara förädlade och packade i Sverige. 

Sammansatta mejerivaror, som består av fler än en ingrediens, får märkas om de uppfyller kriterierna. Fruktyoghurt är ett exempel på en sammansatt mejerivara, som för att få märkas ska innehålla minst 75 procent svenskt och endast mjölk från Sverige. Produkten ska också vara förädlad och förpackad i Sverige.

Märkningen kontrolleras och följs upp genom stickprovsrevisioner utförda av oberoende certifieringsorgan. 

Bakom initiativet Svenskmärkning står de tre ägarna LRF, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.

Text Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a