Debattartikel i Expressen: Grips inte av plastpaniken!

PUBLICERAD: 23 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Rebecca Weidmo Uvell är författare, opinionsbildare och omstridd bloggare, som nu uppmanar konsumenter och andra att inte gripas av ”plastpaniken”.|Faksimil av Rebecca Weidmo Uvells debattartikel i Expressen 23 april.

Plast och plastförpackningar är utsatta för en veritabel korseld i dessa dagar och förklarade mer eller mindre ”persona non grata” av miljöorganisationer och dagspress och inte minst av många politiker och ”tyckare”. Men det finns undantag. Författaren, opinionsbildaren och bloggaren Rebecca Weidmo Uvell är ett sådant.

I en debattartikel I Expressen den 23 april uppmanar Rebecca Weidmo Uvell oss att inte gripas av ”plastpaniken” och tro att allting, som är tillverkat av plast, är av ondo.

Ett exempel på en plastprodukt, som oförtjänt fått klä skott för plastmotståndarnas onyanserade kritik, är den vanliga plastbärkassen, den som de flesta av oss använder för att bära hem våra varor från livsmedelsbutiken.

Rebecca Weidmo Uvell refererar i sin debattartikel till den undersökning, som danska Miljödepartementet gjort och som slår fast att den vanliga plastbärkassen är den mest miljövänliga kassen, i synnerhet om den även återanvänds som soppåse.

De alltmer populära tygkassarna har i realiteten mycket större miljöpåverkan än plastkassar, när man räknar in hela den miljöbelastning som sker, när tygkassen och dess material produceras, transporteras, etc.. En vanlig tygkasse måste användas mer än 7.000 gånger för att kompensera sin miljöbelastning – och värst är tygkassar av ekologisk bomull. En sådan kasse måste användas hela 20.000 gånger – dvs varje dag året runt i nästan 55 år! – för att kompensera sin miljöbelastning…

Här kan du läsa Rebecca Weidmo Uvells debattartikel i Expressen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker