Debattartikel i Expressen: Grips inte av plastpaniken!

PUBLICERAD: 23 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Rebecca Weidmo Uvell är författare, opinionsbildare och omstridd bloggare, som nu uppmanar konsumenter och andra att inte gripas av ”plastpaniken”.|Faksimil av Rebecca Weidmo Uvells debattartikel i Expressen 23 april.

Plast och plastförpackningar är utsatta för en veritabel korseld i dessa dagar och förklarade mer eller mindre ”persona non grata” av miljöorganisationer och dagspress och inte minst av många politiker och ”tyckare”. Men det finns undantag. Författaren, opinionsbildaren och bloggaren Rebecca Weidmo Uvell är ett sådant.

I en debattartikel I Expressen den 23 april uppmanar Rebecca Weidmo Uvell oss att inte gripas av ”plastpaniken” och tro att allting, som är tillverkat av plast, är av ondo.

Ett exempel på en plastprodukt, som oförtjänt fått klä skott för plastmotståndarnas onyanserade kritik, är den vanliga plastbärkassen, den som de flesta av oss använder för att bära hem våra varor från livsmedelsbutiken.

Rebecca Weidmo Uvell refererar i sin debattartikel till den undersökning, som danska Miljödepartementet gjort och som slår fast att den vanliga plastbärkassen är den mest miljövänliga kassen, i synnerhet om den även återanvänds som soppåse.

De alltmer populära tygkassarna har i realiteten mycket större miljöpåverkan än plastkassar, när man räknar in hela den miljöbelastning som sker, när tygkassen och dess material produceras, transporteras, etc.. En vanlig tygkasse måste användas mer än 7.000 gånger för att kompensera sin miljöbelastning – och värst är tygkassar av ekologisk bomull. En sådan kasse måste användas hela 20.000 gånger – dvs varje dag året runt i nästan 55 år! – för att kompensera sin miljöbelastning…

Här kan du läsa Rebecca Weidmo Uvells debattartikel i Expressen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x