Plast och plastförpackningar är utsatta för en veritabel korseld i dessa dagar och förklarade mer eller mindre ”persona non grata” av miljöorganisationer och dagspress och inte minst av många politiker och ”tyckare”. Men det finns undantag. Författaren, opinionsbildaren och bloggaren Rebecca Weidmo Uvell är ett sådant.
I en debattartikel I Expressen den 23 april uppmanar Rebecca Weidmo Uvell oss att inte gripas av ”plastpaniken” och tro att allting, som är tillverkat av plast, är av ondo.
Ett exempel på en plastprodukt, som oförtjänt fått klä skott för plastmotståndarnas onyanserade kritik, är den vanliga plastbärkassen, den som de flesta av oss använder för att bära hem våra varor från livsmedelsbutiken.
Rebecca Weidmo Uvell refererar i sin debattartikel till den undersökning, som danska Miljödepartementet gjort och som slår fast att den vanliga plastbärkassen är den mest miljövänliga kassen, i synnerhet om den även återanvänds som soppåse.
De alltmer populära tygkassarna har i realiteten mycket större miljöpåverkan än plastkassar, när man räknar in hela den miljöbelastning som sker, när tygkassen och dess material produceras, transporteras, etc.. En vanlig tygkasse måste användas mer än 7.000 gånger för att kompensera sin miljöbelastning – och värst är tygkassar av ekologisk bomull. En sådan kasse måste användas hela 20.000 gånger – dvs varje dag året runt i nästan 55 år! – för att kompensera sin miljöbelastning…
Här kan du läsa Rebecca Weidmo Uvells debattartikel i Expressen.